Skip to main content

Met de zomer in aantocht, kunnen we niet wachten om weer heerlijk van die zonnestralen te genieten en lekker vitamine D aan te maken. Maar hoe lang moet je eigenlijk in de zon zitten om genoeg vitamine D aan te maken?

Vitamine D is op veel manieren goed voor ons. Zo geeft het ons sterkere botten en tanden doordat het lichaam vitamine D nodig heeft om calcium aan te maken. Ook boost het ons immuunsysteem. Zo is er een correlatie gevonden tussen vitamine D-tekort en auto-immuunziekten zoals kanker, astma, multiple sclerose en diabetes type 1. Of het tekort de oorzaak of het gevolg is van de ziektes, wordt wel nog onderzocht.

Van die vitamine D maken we 80 procent aan door zonlicht! De vraag is dan: aan hoeveel zon moeten we ons daarvoor blootstellen?

Met de lente in het land maakt de zon ons extra blij. Zeker omdat tijdens de winter velen van ons een vitamine D-tekort hebben. Met de komst van de zon kunnen we dit vaarwel zeggen. Zo zien dokters doorgaans vanaf maart dat het opnieuw de goede kant opgaat met onze vitamine D voorraad. Vooral senioren, mensen met een donkere huidskleur, jonge kinderen en mensen die veel binnenshuis blijven, zijn extra kwetsbaar.

Een kwartiertje per dag

Door onze huidige levensstijl zijn we vooral binnenskamers gaan leven. En dit zowel, professioneel als recreatief en gezinsmatig. Hierdoor wordt de broodnodige aanmaak van vitamine D enorm belemmerd.

In tegenstelling tot andere vitamines, halen we vitamine D maar in heel beperkte mate uit onze voeding. De zon is de belangrijkste bron, vooral onder invloed van de UV-B stralen.

Hoeveel zon hebben we dan nodig? Een kwartiertje per dag en dit via vijf procent van je lichaam. Denk daarbij aan je gelaat en je handen even blootstellen aan de zon zou al volstaan om in je behoefte te voorzien.

Mensen die meer tijd doorbrengen in de buitenlucht hebben vaak betere vitamine D-levels. Dat sporters vaker een gezond vitamine D-gehalte hebben, hoeft ons dan ook niet te verbazen.

Overgewicht heeft dan weer het tegenovergestelde effect. Dit kan twee oorzaken hebben. Misschien komen deze mensen minder buiten en worden daardoor minder blootgesteld aan zonlicht. Of maken ze wel degelijk vitamine D aan, maar wordt een deel van deze vetoplosbare vitamine geabsorbeerd in hun lichaamsvet in plaats van dat het in de bloedbaan terecht komt.

Hoe lang moet je in de zon zitten om genoeg vitamine D aan te maken?

Na vijftien minuten heb je je maximale dosis vitamine D bereikt en duurt het uren voor je er opnieuw kan aanmaken.

De pigmentering van je huid speelt ook een belangrijke rol. Heb je een donkere huid dan heb je meer actief zonlicht nodig om eenzelfde hoeveelheid vitamine D aan te maken als iemand met een licht huidtype.

Bij oudere mensen neemt de aanmaak van vitamine D af door de veranderende structuur van hun huid. Ze komen vaak minder buiten en duffelen zich meestal goed in wanneer ze de deur uitgaan. Al deze factoren belemmeren een optimale vitamine D opname.

Geniet wel met mate

De zon mag dan een cruciale rol spelen in de aanmaak van de levensnoodzakelijke vitamine D, echter onbeperkt en onbeschermd zonnebaden is het absoluut uit den boze.

Wanneer onze huid wordt blootgesteld aan de UVB-stralen van de zon, start de productie van vitamine D onmiddellijk. Na pakweg twintig minuten zijn de precursoren in de huid, de stoffen die nodig zijn om vitamine D op te bouwen, opgebruikt. Je hebt dan met andere woorden je maximale dosis vitamine D bereikt en het duurt uren voor je er opnieuw kan aanmaken.

Uren zonnebaden heeft dus absoluut geen zin en geeft een groter risico op huidkanker. Als je weet dat er voor melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker, de laatste 60 jaar een stijging van maar liefst 2000 procent is vastgesteld, dan begrijp je dat voorzichtigheid absoluut noodzakelijk is.

Wees voorzichtig en bescherm je huid voldoende tegen de zon. De aanbeveling is een kwartiertje blootstelling aan de zon per dag en dit voor 5 procent van je lichaam. Dus bijvoorbeeld je gelaat en handen. Dat is echt voldoende. Wanneer je in je bikini op het strand in volle zon gaat liggen, doe je uiteraard zonnecrème aan!

UV-A en UV-B

Het zonlicht bestaat zowel uit ultraviolet licht. Onder andere UV-A dat diep in de huidlagen doordringt en vroegtijdige veroudering veroorzaakt, zoals pigmentvlekken en rimpels. De UV-B stralen veroorzaken vooral roodheid van de huid en dus zonnebrand. Het zijn de UV-B stralen die zorgen voor de synthese van Vitamine D.

Zonnebaden achter glas heeft geen zin want de UV-B stralen komen er niet door. Zonnecrème verhindert niet dat je door zonlicht vitamine D aanmaakt. Een total-sun-block natuurlijk wel. Andere zonnecrèmes laten wel UV-B stralen door.

Hou er ook steeds rekening mee om je huid voldoende te verzorgen zodat je optimaal kan genieten van de fijne zonnestralen. Hydrateer en verzorg je huid op dagelijkse basis om veroudering tegen te gaan. Zo geniet je altijd op een verantwoorde manier van die heerlijke zonnestralen!

Leave a Reply