Skip to main content

Heb je ook zo een liefde voor chocolade en kan je ook niet wachten tot je weer een lekker stuk chocolade kan eten? Met feestdagen zoals Pasen eten we doorgaans meer chocolade. Wat voor effect heeft chocolade eigenlijk op onze huid?

We kennen gelukkig allemaal die overheerlijke chocoladerepen die in alle vormen, maten en kleuren komen. Maar wat is chocolade eigenlijk? Hoewel deze vraag overbodig lijkt, is het wel belangrijk om antwoord te krijgen op de vraag wat het effect is van chocolade op je huid. Chocolade wordt gemaakt van cacao, de cacaoboon. Deze samenstelling kan verschillen per soort:

Pure chocolade

Pure chocolade is de meest gezonde variant. Deze bestaat uit meer dan 70% cacao en is dan ook de puurste vorm van chocolade. Hoe meer cacaopoeder aanwezig in de chocolade, hoe beter en bitterder de smaak. Pure chocolade bevat relatief weinig suiker tot maximaal 25%. Pure chocolade bevat ook tot 5 keer meer flavanoïden dan melkchocolade. Deze werken als sterke antioxidanten.

Melkchocolade

Melkchocolade bevat minder cacaopoeder en is ook lichter van kleur. Het verschil is dat er extra melkpoeder is toegevoegd. Bij melkchocolade en witte chocolade is het percentage suiker het hoogste. Dit kan zelfs 50 tot 60% zijn.

Witte chocolade

Hier ontbreekt de cacaopoeder. Witte chocolade bevat enkel suiker, melkpoeder, cacaoboter en vanille. Witte chocolade mist de antioxidanten en andere stoffen die karakteristiek zijn voor melk- en pure chocolade zoals fenylethylamine.

Chocolade eieren

Voordelen van chocolade

Ik kan je gelukkig al meteen geruststellen. Het eten van chocolade heeft tal van voordelen! Ontdek hier waarom jij je zeker niet moet verantwoorden als je kiest voor dat heerlijke stuk goud.

Antioxidanten

Chocolade beschermt je huid! Je leest het goed, pure chocolade bevat 5 keer zoveel flavanoïden dan melkchocolade. En dit is net fantastisch voor je huid. Flavanolen zijn polyfenolen die fungeren als een sterke antioxidant en activeren de werking van de huidcellen. De antioxidanten zijn in staat om de vrije radicalen te neutraliseren. Pure chocolade heeft zelf meer antioxidanten dan zogenaamde superfoods. Niet voor niets dat de Azteken het als geneesmiddelen gebruikte.

Zelfs nu nog in tijden van computer vision syndrome :vermoeide ogen door langdurig schermgebruik, is het een hulpmiddel. De visuele gevoeligheden zoals droge ogen, wazig beeld en hoofdpijn kunnen na het eten van een stukje chocolade voor 2 uur verbeteren. Dus zit je op het einde van je dag naar het pc-scherm te staren, verwen jezelf met een stukje pure chocolade.

Gelukshormoon

Heb je soms een verliefd gevoel als je chocolade eet? Dat is helemaal niet zo gek. Het eten van pure chocolade geeft je een vrolijk en verliefd gevoel. Dit komt door verschillende stoffen zoals fenylethylamine. Dit zorgt ervoor dat je je goed voelt maar ook dat je meer alert bent.

Verbetert het geheugen

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat er een positief verband is tussen het eten van chocolade en je geheugen. Flavanoïden die aanwezig zijn in chocolade, afkomstig van cacao, leiden tot wijdere bloedvaten waardoor de bloedtoevoer wordt gestimuleerd naar de hersenen. Zo zou je ook een beter concentratie- en reactievermogen hebben. Ben je toevallig vergeten dat je al een stukje chocolade hebt gegeten? Een geldig excuus om nog een extra stukje te nemen!

Vermindert stress

Naast het feit dat je gelukkig wordt van chocolade te eten, verminder het ook je stress. Pure chocolade is rijk aan magnesium. Door voldoende magnesium toe te voegen aan je dagelijkse inname, ben je beter bestand tegen stress. Het heeft ook een positieve invloed op je slaap en concentratie.

Endorfine houdt het stresshormoon onder controle waardoor er minder collageen wordt afgebroken en minder rimpels zichtbaar zijn.

Positief effect bloedvaten

De American Chemical Society, de grootste wetenschappelijke organisatie ter wereld ontdekte dat het eten van pure chocolade een beschermend effect heeft op het hart. Dit komt doordat bepaalde bacteriën behoren tot de goede darmflora. De cacao uit pure chocolade worden omgezet in stoffen die ontstekingsremmend werken. De flavanoïden zorgen weer voor een goede bloeddoorstroming. We maken hier toch graag een kanttekening bij dat het gaat om pure chocolade in kleine hoeveelheden. Chocolade bevat immers ook veel verzadigd vet, wat net het risico op hart- en vaatziekte verhoogd.

Chocolade Pasen

Krijg je van chocolade puistjes?

We weten nu dat het eten van chocolade helemaal niet zo slecht is voor onze gezondheid, maar hoe zit dat met onze huid? Je hebt het wellicht eens eerder gehoord ‘van chocolade eten krijg je puistjes’. Met deze uitspraak behoeden ouders hun kinderen van het overmatig eten van chocolade, maar klopt deze uitspraak ook?

Puistjes ontstaan door een ontstoken huid rond een talgklier. In de puberteit beginnen deze talgklieren steeds meer huidsmeer te produceren. Deze overproductie gaat zich ophopen bij de talgklier en deze geraakt dus verstopt. Deze ophoping is een mee-eter. In een verstopte talgklier zit overtollig huidsmeer en dit wordt omgezet in vrije vetzuren. Vervolgens geraken ze geïrriteerd en daardoor kan een talgklier scheuren. Hierdoor ontstaan puistjes.

Het hardnekkig geloof dat chocolade puistjes veroorzaakt werd al weerlegt in de jaren ’60 door een Amerikaanse onderzoek. Hier concludeerde men dat er geen meetbare correlatie bestaat tussen het eten van chocolade en verkrijgen van puistjes. Ze hebben dit getest aan de hand van 65 proefpersonen die ze 2 soorten chocoladerepen lieten eten. De ene reep had 10x zoveel cacao als een gewone chocoladereep, terwijl de andere reep identiek was qua uitzicht, maar helemaal geen chocolade bevatte.

Gedurende een periode van vier weken kregen de proefpersonen elke dag één van beide repen. Na een rustperiode van drie weken, hervatte ze het onderzoek om een zo goed mogelijke vergelijking te maken. Wat blijkt? Er bleek geen enkel effect te zijn tussen het eten van chocolade en puistjes!

Eet met mate

Het is natuurlijk enorm belangrijk om met mate te eten. De voordelen van het eten van chocolade is natuurlijk geen vrijgeleide om ongelimiteerd chocolade te eten. Het is ook belangrijk om kritisch te kijken naar de verschillende soorten chocolade. Kies je bewust? Ga dan voor pure chocolade en hou je maximum aan 20 gram per dag. Het is en blijft een vetrijk product waar je bewust mee moet omgaan. Beperk daarom je porties, maar geniet wel met volle teugen. Voel je niet schuldig over een stukje chocolade, maar kies wijs. Een gewaarschuwde lekkerbek is er 2 waard!

 

Vrolijk Pasen!

Leave a Reply