Skip to main content

Een kleine spruit op komst, wat een prachtig geschenk! De natuur is zoiets moois en geeft ons de kans om nieuw leven op de wereld te zetten. En de zwangerschapskwaaltjes… die nemen we er als vrouw ‘met plezier’ bij. Je borsten vergroten, je buik groeit, de ochtendmisselijkheid steekt van tijd tot tijd de kop op en je huid deelt ook mee in de prijzen. 😅 Striae, pigmentatie, acné of zwangerschapsjeuk zijn enkele voorbeelden van hoe je huid kan reageren op al die hormoonschommelingen. 

Maar daarnaast kan je zwangerschap ook zorgen voor die prachtige zwangerschapsgloed die jou helemaal doet stralen. ☀️ Lees snel verder en ontdek onze ‘5 huidverzorgingstips voor zwangere vrouwen’.

De Body Wave Huidverzorgingstips


Om je te ondersteunen tijdens deze rollercoaster aan veranderingen geven wij alvast onze ‘5 huidverzorgingstips voor zwangere vrouwen’ mee, die jou kunnen helpen om deze zwangerschapskwaaltjes te verminderen;

Vermijd extra bloedtoevoer

Tijdens de zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in je huid toe. Dit kan zorgen voor die prachtige zwangerschapsgloed, maar brengt ook vaak rode vlekjes, couperose of acné met zich mee. Sommige vrouwen krijgen last van kleine rode sterretjes (Spider Neavi), die vaak ook na de zwangerschap achterblijven. 

Huid tip 1: Mijd grote temperatuurschommelingen, zoals een hete douche of verwarming in auto. Zo worden je bloedvaatjes niet te veel opengezet. 

Voorkom pigmentatie 

De hormonen ‘oestrogeen en progesteron’ hebben invloed op je pigmentatie tijdens de zwangerschap. Je gaat extra pigment produceren waardoor er vlekjes ontstaan en je sproetjes donkerder worden. Deze pigmentatie ontstaat vooral op je voorhoofd, rond je  ogen en rond je mond. Dit fenomeen wordt ook wel het ‘zwangerschapsmasker’ of ‘Melasma’ genoemd. Meestal verdwijnt deze pigmentatie vanzelf na de bevalling, maar toch zijn er vrouwen waarbij er blijvende pigmentvlekjes achterblijven. 

Tijdens de zwangerschap kan je weinig doen om de vlekjes te verminderen. Wil je toch stappen ondernemen? Overleg dan altijd eerst met een huidexpert, hij of zij weet precies wat je mag en kan doen tijdens je zwangerschap. 

Na de bevalling kan je kiezen voor microdermabrasie of een fruitzuurbehandeling. 

Huid tip 2: Gebruik altijd zonnebescherming om je huid te beschermen, zo kan je de meeste pigmentvlekjes voorkomen.

Verzorg zwangerschapsacné 

Door een verhoogde talgproductie kan je tijdens je zwangerschap last krijgen van puistjes en verstopte poriën, dit wordt ook wel zwangerschapsacné genoemd. Wanneer je last hebt van acné is je huid gevoelig en wil je ze zo min mogelijk belasten of beschadigen. Ga dus niet te vaak scrubben met een korrelige peeling, deze maakt je huid dunner en vatbaarder voor pigmentvlekken. 

Huid tip 3: Gebruik altijd milde producten om je huid te reinigen en kies voor een enzymatische peeling of een peeling op basis van fruitzuren.

Verminder jeuk

Tijdens je zwangerschap heeft de lever meer moeite met het afvoeren van galzuren. Deze komen in je bloed terecht en prikkelen je zenuwuiteinden. Daarnaast trekt je huid op (denk maar aan die gezellige groeiende buik) en kan ze wat droger zijn. Deze factoren zorgen voor een jeukende huid. Door je goed in te smeren met een hydraterende bodylotion hou je de huid wat soepeler. Zo blijft de jeuk beperkt tot het minimum. 

Huid tip 4: Blijf je extreem veel last hebben van jeuk, bespreek dit met je huisarts of gynaecoloog. Er kan ook een andere oorzaak zijn zoals zwangerschapscholestase (galstuwing). Dit komt voor bij ongeveer 2% van de zwangere vrouwen.

Voorkom striae

Striae, striemen of stretch marks zijn rode of paarse strepen die op de huid zichtbaar worden. De meeste vormen zich op de buik, heupen, dijen en borsten. Het onderhuids bindweefsel wordt uit elkaar getrokken door een snelle groei. Hierdoor kan de dermis (lederhuid) niet snel genoeg meegroeien en ontstaan er onderhuidse scheurtjes. 

Striae is een veel voorkomende huidaandoening die niet alleen tijdens de zwangerschap zichtbaar wordt. Zo kunnen striemen ook ontstaan tijdens de pubertijd of bij plotselinge gewichtstoename. Hoe ouder je bent, hoe lager de kans op striae, omdat de huid al iets losser en soepeler is. Hoe jonger, hoe strakker de huid en hoe groter de kans op stretch marks. Striae is vaak genetisch bepaald. Heeft je moeder en je zus striemen gekregen tijdens de zwangerschap?, dan is de kans groot dat jij er ook last van krijgt.  

Eens de striemen zich gevormd hebben verdwijnen ze niet meer. Ze blijven steeds een kleine reminder aan dat wondertje dat 9 maanden in jouw buik groeide. Esthetisch niet zo mooi, maar medisch ongevaarlijk. Na verloop van tijd worden striemen minder zichtbaar, omdat ze lichter en doorzichtiger worden. 

Huid tip 5: Gebruik een bodycrème of olie die de huid soepel houdt. Hierdoor vermindert het jeukend gevoel. Blijf ook na je zwangerschap goed smeren zodat je huid voldoende gevoed wordt en de striemen minder zichtbaar worden. 

Deze kwaaltjes wegen natuurlijk niet op tegen al de liefde die jij nu al voelt voor dat kleine mensje dat in jouw buik groeit. Met deze tips kan jij er alvast voor zorgen dat je met een gerust hart en een verzorgde huid door jouw zwangerschap danst (of al een beetje waggelt misschien 😉). 

Geniet met volle teugen van deze prachtige periode en neem de tijd om jezelf uitgebreid in de watten te leggen.  

Het hele Body Wave Team wenst je alvast een heel gezonde, fijne en liefdevolle zwangerschap, en natuurlijk een soepele bevalling. ❤️

Zwangerschapsmassage

Het je zin om alvast heerlijk te genieten van een geweldige zwangerschapsmassage bij Body Wave 🧖🏼‍♀️?

Wij zorgen voor een soepele huid en een heerlijke wellness beleving.

Meer weten over alle Babor producten? Ga zeker eens een kijkje nemen op de Babor website!

Leave a Reply