Skip to main content

Het woord klinkt je ongetwijfeld bekend in de oren. Naast ‘knuffelcontact’, ‘social distancing’ en ‘hoestschaamte’ verdient huidhonger helaas een mooie plaats in de woordenlijst van 2020. Tijdens deze lange periode van lockdowns, beperkte (fysieke) sociale contacten en thuiswerken was een dikke warme knuffel niet meer vanzelfsprekend. Maar er is licht aan het einde van de tunnel! Hopelijk mogen we binnenkort weer lekker gaan knuffelen met onze ouders, grootouders, collega’s, vrienden en vriendinnen. Heb jij ook huidhonger? Lees dan snel verder en ontdek wat je vanaf nu mag en kan doen om deze honger te stillen.

Wat is huidhonger?

Huidhonger is het onvervuld verlangen naar aanraking. Je huid, het grootste orgaan van je lichaam, heeft aanraking nodig. Het gebrek aan aanraking heeft grote invloed op je welzijn en gezondheid.

Aanraking kent heel veel verschillende vormen, denk maar aan: een schouderklopje van een collega, een knuffel van je kind of een kus van je geliefde. Denk jij nog na bij elk kusje van je lief of elke knuffel met je broer of zus? Nee toch! Het zijn vaak kleine aanrakingen waar je niet meer bij stilstaat.

Wat is het knuffelhormoon?

Bij fysiek contact maken je hersenen het ‘knuffelhormoon’ oxytocine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je goed in je vel zit, je gelukkiger voelt en daarom ook gezonder door het leven gaat. Dit hormoon speelt een grote rol in je sociale contacten en het plezier dat je tijdens deze contacten ervaart. Een gevoel van warmte en veiligheid ervaar je door je vrienden eens een dikke knuffel te geven of je partner eens innig te zoenen. Oxytocine speelt een grote rol in seksualiteit, moederschap, vriendschap en andere sociale relaties. Een natuurlijke ‘liefdesdrug’ waar we aan ‘verslaafd’ zijn, maar die we écht NODIG hebben.

Naast dat geluksgevoel zorgt oxytocine er ook voor dat je stressniveau verlaagt. Je lichaam ontspant en kan beter omgaan met prikkels van buitenaf.

Het schijnt dat er tijdens een dikke knuffel van 20 seconden al oxytocine vrijkomt (hallo, knuffelhormoon!). Tijd dus om eens echt aan het knuffelen te slaan met de mensen in je bubbel! (P.s.: Blijf je natuurlijk wel aan de huidige maatregelen houden. Een onbekende op straat eens goed vastpakken is lief, maar misschien nog niet direct voor nu.)

Lees hier 10 verrassende feiten over het knuffelhormoon.

De 4 Body Wave tips om jouw huidhonger te stillen

 1. Neem af en toe eens een knuffelpauze
  Ga bewust om met je knuffelmomenten. Doe een groepsknuffel met je bubbel, kruip in de zetel samen met je partner en knuffel langer dan een minuut of stop je kind(eren) ‘s avonds in bed met een heerlijke slaapwel-knuffel. Blijf steeds even vasthouden aan dit moment en neem echt je tijd om te knuffelen.
 2. Knuffel met je huisdieren
  Ook tijdens de knuffelmomenten met je huisdieren komt oxytocine vrij. Knuffel en kroel dus naar hartelust met je geliefde viervoeters. Want ook zij genieten van al die extra aandacht!
 3. Ga naar de kapper
  Ja hoor, het mag weer! Je heerlijk laten verwennen bij de kapper is niet alleen een momentje voor jezelf, maar ook een ideale plaats om te genieten van het knuffelhormoon. Tijdens die heerlijke hoofdmassage aan de wastafel komt er oxytocine vrij. Je komt dus niet alleen buiten met een prachtig nieuw kapsel, maar ook met een gelukkigere jij.
 4. Geniet van een heerlijke massage
  Tijdens een massage komt er een grote hoeveelheid oxytocine vrij in je hersenen. Je lichaam ontspant en je ervaart een welverdiende rust. Je kan altijd vragen aan je partner om je met een zachte olie of bodycream en al dan niet stevige handen 😇 aan de slag te gaan. Maar ook een professionele (duo-)massage zorgt voor dit zalige geluksgevoel en ontspanning.

Boek een heerlijke Body Wave massage!

Bij Body Wave kan je terecht voor verschillende arrangementen en heerlijke massages. Geniet van een heerlijk me-time moment of kom samen met je partner of een vriend/vriendin ontspannen.

Leave a Reply