fbpx

 

Er is één constante die we sinds kort in ons leven zien opdagen: de mondmaskers. Helaas brengt dit ook een groot aantal huidproblemen met zich mee (om nog maar te zwijgen van een beslagen bril). Dit fenomeen noemen we MASKNE. Omdat maskers nu eenmaal onvermijdelijk zijn, is het belangrijk om er alles aan te doen om problemen te vermijden.

Waar op te letten, hoe problemen vermijden én een goede verzorgingsroutine kunnen je al een heel eind op weg helpen om MASKNE te voorkomen. We vertellen je er alles over in deze uitgebreide blog.

Veroorzaken gezichtsmaskers echt acné? Feit of fabel?

Ja, dat kan. Hoewel de zogenaamde “maskne” (masker + acne) niet altijd alleen verband houdt met acne. Het kan ook huiduitslag veroorzaken of verergeren en zorgen voor andere dermatologische problemen.

Door het praten en ademen in het mondmasker ontstaat er veel warmte en vochtigheid. Dit wordt vastgehouden tussen onze huid en het masker. Dit kan de pH van de huid veranderen, waardoor deze vatbaarder wordt voor bacteriegroei – ook bekend als P.Acnes, de bacterie die het soort rode, ontstoken puistjes veroorzaakt. Het doet vaak pijn en het kan chronisch worden.

Gezichtsmaskers kunnen ook veel wrijving op de huid veroorzaken. De huidbarrière wordt aangetast. Als gevolg krijg je een overgevoelige huid, wat leidt tot contactdermatitis en een verhoogde olieproductie.

Een vervuild masker leidt dan weer tot verstopte poriën, die niet alleen een voedingsbodem zijn voor acne, maar ook voor een heleboel andere huidproblemen.

Niet iedereen is even gevoelig voor “maskne”.

Sommigen van ons hebben meer kans op huidproblemen. We denken hierbij aan mensen die reeds last hebben van rosacea, acné, atopische dermatitisch (ook wel eczeem genoemd), allergieën…

De huid rond de neus, mond en kin – net de plaatsen die bedekt worden met het mondmasker – is erg delicaat.

Welk mondmasker past het best bij jou?

Ben je allergisch?

Sommige commerciële gezichtsmaskers zijn voorbehandeld met formaldehyde. Dit wordt gedaan om ze te desinfecteren. Indien je allergisch bent voor die chemische stof, kunnen die maskers irritatie veroorzaken. Ook niet iedereen kan tegen synthetische stoffen.

Kies best een masker van natuurlijke vezels zoals katoen. Het is een zachte stof waardoor er minder wrijving op je huid ontstaat. Katoen is ook zeer ademend, dit vermindert de opbouw van warmte en vocht.

Zorg dat je masker goed past!

Een goed passend masker dat mooi aansluit aan neus, mond en kin voorkomt een schurend effect. Zorg er ook voor dat het niet te krap zit.

Maskers met lintjes kan je makkelijker aanpassen aan de grootte en vorm van je gezicht. Een buigbaar stuk omringd door stof over de neusbrug kan een goede pasvorm helpen verzekeren en voorkomen dat je bril aanslaat.

Houd je masker schoon!

Als je een herbruikbaar stoffen masker draagt, zorg er dan voor dat je het dagelijks wast met een zachte, kleurstof- en geurvrije zeep. Een vuil masker is letterlijk een voedingsbodem voor acne. Kunstmatige kleur- of geurstoffen kunnen bij langdurig contact de huid irriteren.

Daarnaast kunnen sterk geurende wasmiddelen of wasverzachters jeuk, roodheid of uitslag veroorzaken bij recycleerbare maskers.

Bewaar je ‘verse maskers’ in een zak om ze schoon te houden.

Body Wave•Babor•Maskne•mask

Babor Beauty Rescue Ampoulle Mask

Jouw “Maskne” verzorgings-routine

Herzie je reinigingsroutine

Een goede reiniging is de bondgenoot van je huid en van cruciaal belang. Reinig je gelaat minstens twee keer per dag. Zoek naar een gezichtsreiniger op basis van salicylzuur, die diep in de poriën kan dringen om ze te ontdoen van puistjes, talg, vuil en dode cellen.

Denk eraan om twee keer per week een kleimasker aan te brengen. Dit is geweldig om de poriën van al het vuil te verwijderen en maskering te voorkomen.

Zoek naar een olievrije moisturizer

Het is verleidelijk om de moisturizer over te slaan om de vettigheid te verminderen. Dit zorgt er echter alleen voor dat uw huid overcompenseert door nog meer oliën te produceren, waardoor u veel sneller acne veroorzaakt. Gebruik bijvoorbeeld een crème op basis van hyaluronzuur.

Herstel je huidbarrière

Als het masker constant tegen je huid wrijft, zal het geleidelijk de natuurlijke barrière van je huid wegslijten (de buitenste huidlaag die de goede dingen binnen houdt en de slechte dingen buiten). Wanneer dit gebeurt, wordt de huid kwetsbaarder voor infecties, ontstekingen, jeuk en schilfering. Om dit te voorkomen, zet u uw actieve ingrediënten zoals retinol in en gebruikt u meer helende, barrière-versterkende ingrediënten zoals niacinamide, hyaluronzuur, vitamine E, zinkoxide, peptiden en ceramiden en pre- en probiotica.

Hou het simpel

Wanneer je make-up vast komt te zitten in een heet en vochtig microklimaat, heb je al snel verstopte poriën en daaruit voortvloeiende puistjes. Kan je de make-up absoluut niet overslaan? Reinig dan je gelaat grondig zodra je thuiskomt.

Wanneer moet je de dermatoloog raadplegen?

Bij elke huidbeschadiging die niet geneest, bij elke huiduitslag die zich verspreidt of verergert of bij enige tekenen van infectie, is een doktersvisite aangewezen. Zeker bij mensen die dagelijks urenlang een masker dienen te dragen.

Babor verzorgingsproducten die Maskne voorkomen en verzorgen

De Hydro Cellular lijn van Dr. Babor sluit perfect aan bij een huid die vochttekort heeft. Gebruik de Hyaluron infusion en de Hyaluron crème

Dr. Babor Pro Retinol concentrate is effectief bij het behandelen van een acne-gevoelige huid, puistjes en eczeem. Het vermindert huidverkleuringen en maakt rimpels minder diep.

Dr. Babor Pro Ceramide fluid bouwt de huidbarrière terug op.

De Babor beauty rescue ampoulle houdt vocht in de huid vast en herstelt de huidbarrière.

De Dr. Babor CleanFormance Vegan lijn herstelt – kalmeert – hydrateert en zuivert de huid.

Zoals je kan zien, voor elk wat wils. Vraag gerust raad aan onze schoonheidsspecialistes.

Daarnaast voorzien we voor september een beauty-promo behandeling helemaal gericht om je eventuele masker ongemakken aan te pakken en je ogen extra te laten stralen.

 

Alvast tot snel.

 

Groetjes, 

Anouk – Julie – Ilke

___

 

Leave a Reply