Skip to main content

 

Er is één constante die we in ons leven zien opdagen: de mondmaskers. Helaas brengt dit ook een groot aantal huidproblemen met zich mee (om nog maar te zwijgen van een beslagen bril). Dit fenomeen noemen we MASKNE. Omdat maskers nu eenmaal onvermijdelijk zijn, is het belangrijk om er alles aan te doen om problemen te vermijden.

Waar op te letten, hoe problemen vermijden én een goede verzorgingsroutine kunnen je al een heel eind op weg helpen om MASKNE te voorkomen. We vertellen je er alles over in deze uitgebreide blog.

Veroorzaken gezichtsmaskers echt acné? Feit of fabel?

Ja, dat kan. Hoewel de zogenaamde “maskne” (masker + acne) niet altijd alleen verband houdt met acne. Het kan ook irritaties veroorzaken of verergeren zoals huiduitslag, jeukende rode vlekken, eczeem en andere dermatologische problemen.

Door het praten en ademen in het mondmasker ontstaat er veel warmte en vochtigheid. Dit wordt vastgehouden tussen onze huid en het masker. Dit kan de pH van de huid veranderen, waardoor deze vatbaarder wordt voor bacteriegroei – ook bekend als P.Acnes, de bacterie die het soort rode, ontstoken puistjes veroorzaakt. Het doet vaak pijn en het kan chronisch worden.

De huid is al droger en gevoeliger door de koude, droge lucht. De huidbarrière wordt daarbovenop aangetast door de wrijving van de gezichtsmaskers. Onze natuurlijke beschermingslaag wordt als het ware weggewreven. Als gevolg krijg je een overgevoelige huid, een stressvolle huid. Cortisol (stresshormoon) stijgt, waardoor je huid hard moet werken en dus minder immuun is. Dit leidt tot contactdermatitis en een verhoogde olieproductie.

Een vervuild masker leidt dan weer tot verstopte poriën, die niet alleen een voedingsbodem zijn voor acné, maar ook voor een heleboel andere huidproblemen.

Welk mondmasker past het best bij jou?

Ben je allergisch?

Sommige commerciële gezichtsmaskers zijn voorbehandeld met formaldehyde. Dit wordt gedaan om ze te desinfecteren. Indien je allergisch bent voor die chemische stof, kunnen die maskers irritatie veroorzaken. Ook niet iedereen kan tegen synthetische stoffen.

Kies best een masker van natuurlijke vezels zoals katoen. Het is een zachte stof waardoor er minder wrijving op je huid ontstaat. Katoen is ook zeer ademend, dit vermindert de opbouw van warmte en vocht. Gebruik je een chirurgisch wegwerpmasker? Gooi deze zeker na ieder gebruik weg. Stopt ze niet in je jaszak of ergens voor een volgend gebruik.

Verschil tussen Maskné en Acné

Acné = Oververhoorning van de huid, hormonaal, veel verstopte poriën
Maskné = plaatselijk, mechanisch, stress, kan ook eczeem zijn of andere huidaandoeining.

Maskne is plaatselijk en ontstaat door een mechanische wrijving, onder de term “maskné” verstaan we ook andere huidaandoeningen zoals eczeem

Acné ontstaat vaak door een hormonale verstoring en lijdt tot oververhoorning van de huid met veel verstopte poriën.

maskné

Jouw ‘Maskné’ verzorgingsroutine

Herzie je reinigingsroutine

De mondmaskers geven verschillende irritaties waardoor er niet één bepaald routine past voor AL deze problemen. Een goede reiniging is de bondgenoot van je huid en van cruciaal belang.

Reinig je gelaat minstens twee keer per dag. Zoek naar een gezichtsreiniger die je huid kalmeert en die anti-bacterieel werkt. Een reinigingscrème met microzilver is ideaal.

Een peeling op basis van enzymen mag je 2x/week gebruiken. Deze zorgt ervoor dat al het vuil & opgehoopte dode huidcellen losweken. Daarnaast moet je deze peeling laten inwerken zonder extra te scrubben. Hierdoor komt je huid meer tot rust.

Wanneer je huid duidelijke ontstekingen heeft en zéér onzuiver is of je hebt last van eczeem, gebruik dan de eerste 4 weken nog geen peeling. Zorg dat je huid zich eerst weer kan ontspannen, vóór je gaat exfoliëren, scrubben.

Zoek naar een olievrije moisturizer

Het is verleidelijk om de moisturizer over te slaan om de vettigheid te verminderen. Dit zorgt er echter alleen voor dat uw huid overcompenseert door nog meer oliën te produceren, waardoor u veel sneller acne veroorzaakt. Gebruik bijvoorbeeld een crème op basis van hyaluronzuur.

Herstel je huidbarrière

Als het masker constant tegen je huid wrijft, zal het geleidelijk de natuurlijke barrière van je huid wegslijten (de buitenste huidlaag die de goede dingen binnen houdt en de slechte dingen buiten). Wanneer dit gebeurt, wordt de huid kwetsbaarder voor infecties, ontstekingen, jeuk en schilfering. Om dit te voorkomen, zet u uw actieve ingrediënten zoals retinol in en gebruikt u meer helende, barrière-versterkende ingrediënten zoals niacinamide, hyaluronzuur, vitamine E, zinkoxide, peptiden en ceramiden en pre- en probiotica.

Gebruik bèta glucan voor een directe kalmering en om de weerstand van je huid te versterken.

Hou het simpel

Wanneer je make-up vast komt te zitten in een heet en vochtig microklimaat, heb je al snel verstopte poriën en daaruit voortvloeiende puistjes.

Kan je de make-up absoluut niet overslaan? Reinig dan je gelaat grondig zodra je thuiskomt.

Tips tegen maskné

We zetten hier nog enkele tips op een rijtje om maskné zo goed mogelijk te voorkomen of te behandelen.

Reinigen

Zorg ervoor dat je huid grondig schoon is wanneer je het mondmasker opzet maar ook als je deze weer afzet. Gebruik een milde zachte reiniging zoals Ultimate Calming Cleanser of de Repair Cleanser van Dr Babor.

Kalmeren

Heb je last van maskné, zorg dat je huid eerst gekalmeerd is voordat je intensieve peelings gaat gebruiken.

Make-up

Hoe minder make-up je draagt, hoe meer je huid kan ademen. Je mondmasker gaat de overtollige make-up in je huid duwen waardoor je poriën verstopt geraken.

Soort mondmasker

Gebruik je een chirurgisch wegwerpmondmasker. Gooi deze weg na ieder gebruik, stop hem niet in je jas of een zakje voor een volgende keer. Gebruik je een stoffen mondmasker. Kies voor 100% katoen, deze zijn beter ademend dan andere materialen. Was deze mondmaskers na ieder gebruik op 60 graden zonder wasverzachter. Wasverzachter kan ook huidirritatie veroorzaken.

Huidexpert

Raadpleeg een huidexpert om de juiste producten te gebruiken. Zij weten het beste wat voor huidprobleem je hebt en kunnen je de juiste producten aanraden.

Wanneer moet je de dermatoloog raadplegen?

Bij elke huidbeschadiging die niet geneest, bij elke huiduitslag die zich verspreidt of verergert of bij enige tekenen van infectie, is een doktersvisite aangewezen. Zeker bij mensen die dagelijks urenlang een masker dienen te dragen.

Babor verzorgingsproducten die Maskne voorkomen en verzorgen

De Hydro Cellular lijn van Dr. Babor sluit perfect aan bij een huid die vochttekort heeft. Gebruik de Hyaluron infusion en de Hyaluron crème

Dr. Babor Pro Retinol concentrate is effectief bij het behandelen van een acne-gevoelige huid, puistjes en eczeem. Het vermindert huidverkleuringen en maakt rimpels minder diep.

Dr. Babor Pro Ceramide fluid bouwt de huidbarrière terug op.

De Babor beauty rescue ampoulle houdt vocht in de huid vast en herstelt de huidbarrière.

De Dr. Babor CleanFormance Vegan lijn herstelt – kalmeert – hydrateert en zuivert de huid.

Zoals je kan zien, voor elk wat wils. Vraag gerust raad aan onze schoonheidsspecialistes.

Daarnaast voorzien we voor september een beauty-promo behandeling helemaal gericht om je eventuele masker ongemakken aan te pakken en je ogen extra te laten stralen.

 

Alvast tot snel.

 

Groetjes,

Anouk – Julie – Ilke

___

 

 

Leave a Reply