Skip to main content

Droge huid, heb jij er last van in de winter?

Droge huid is vaak dunner door het gebrek aan vocht en lipiden. De barri├Ęrefunctie van de huid is verstoord, ruwe huid die in toenemende mate schilfert, kan het gevolg zijn. Vaak ontstaat er een gespannen gevoel, irritaties en roodkleuringen. Zeer droge huid die sterk ge├»rriteerd is, kan bovendien neigen naar jeuk en een gebarsten huid vertonen.

Oorzaken voor een droge huid

Zowel innerlijke als uiterlijke factoren kunnen de oorzaak zijn van een droge huid. Aan de ene kant kan een droge huid ontstaan door genetische aanleg. Aan de andere kant kunnen de verschillende seizoenen een aanzienlijke invloed op het huidbeeld hebben.

Een droge huid door externe factoren

1. Door de winter

De overgang van natte kou buiten naar droge warmte binnen put de huid in de winter sterk uit. Je krijgt dan vooral een droge huid in het gezicht maar ook je handen en benen kunnen nu vaak droger aanvoelen.

Door de lage temperaturen, vernauwen de bloedvaten. De huid is slechter doorbloed en krijgt dan minder voedingsstoffen. De natuurlijke beschermingsfuncties van je huid nemen af. De talgproductie vermindert tijdens de winterperiode met een droge huid als gevolg.

Wie sowieso al neigt naar een droge huid, kan in de winter te maken krijgen met een extreem droge huid. Koude kan overigens net zoals de zon ÔÇ×brandwondenÔÇť op de huid veroorzaken!

2. Door de zomer

Wind en weer be├»nvloeden onze huid. Zowel bij lage als bij zeer hoge temperaturen geeft onze huid meer vocht af. Door sterk transpireren bij hitte in de zomer verliest de huid extra vocht. Bovendien kan de zon de huid beschadigen bij onvoldoende bescherming. Daardoor wordt de natuurlijke huidbarri├Ęre verzwakt.

De huid verliest vet en vocht, ze wordt rood en strak. Zo kan een droge, jeukende huid of een droge, schilferige huid het gevolg zijn.

Regelmatige zonnebrand kan de huid op lange termijn beschadigen en de kans op huidkanker verhogen. Op de juiste wijze gedoseerd heeft zonnelicht ook een positief effect op onze huid: het levert de belangrijke vitamine D.

3. Door verkeerde verzorging

Een droge huid reageert gevoeliger op invloeden van buitenaf en heeft daarom bescherming nodig door een hydraterende verzorging. Gebruik een milde reiniging die geschikt is voor een droge huid. Het gebruik van vetvrije reinigingsgels is niet aan te raden omdat ze de huid extra uitdrogen.

Een droge huid reageert vaak gevoeliger, pas dus op met peelings.

4. Door contact met water

Door de huid te reinigen met water, wordt er vocht en vet aan onttrokken. Je voelt dat je huid erna trekkerig aanvoelt. Water is dus niet jouw huid grootste vriend.

5. Door textiel

Kleding kan de oorzaak zijn van een schilferige, jeukende, droge huid. Dit komt omdat de huid sneller transpireert en er komt minder lucht bij de huid. Ruwe stoffen kunnen dan weer voor wrijving zorgen en de huid irriteren.

Pas ook op met chemische toevoegingen in het materiaal zelf en wasmiddelen.

Een droge huid door interne factoren

1. Door te weinig drinken

Wie te weinig drinkt, vult de vochtdepots van zijn huid onvoldoende aan. Hierdoor verliest een droge huid nog meer vocht. Regelmatig drinken is dus belangrijk. En drink bij voorkeur al voordat het gevoel van dorst ontstaat.

 2. Door te transpireren

Wanneer je veel transpireert, verlies je op korte termijn veel zouten en vocht. Hierdoor wordt de huid rood en gespannen.

Door meer te drinken kunnen we het tekort van binnenuit herstellen. Door alcohol te drinken transpireer je vaak sterker waardoor je huid sneller uitdroogt.
Hydraterende cr├Ęmes verminderen de droogte van buitenaf.

3. Door te roken

Roken beschadigt het organisme en de huid. Nicotine is de schuldige. Deze valt het weefsel en de bloedvaten aan, zodat de doorbloeding negatief beïnvloed wordt.

De huid van rokers ziet er vaak grauw, bleek en droog uit. Ook rimpels kunnen door het roken vroegtijdig ontstaan.

4. Door stress

Stress kan zich snel op onze huid aftekenen. Onze hormoonhuishouding wordt door elkaar gegooid en kan daarmee ook de vochtgehalte negatief beïnvloeden. Bleekheid, een extreem droge huid en onzuiverheden kunnen het gevolg zijn van langdurige stress.

5. Door hormonale veranderingen

De geslachtshormonen beïnvloeden onze huid. Vooral vrouwen hebben door de hormonale veranderingen hier meer last van. In de puberteit is de huid bijvoorbeeld vetter en neigt naar onzuiverheden, terwijl ze zich bij gebruik van voorbehoedsmiddelen of tijdens de zwangerschap op natuurlijke manier kan normaliseren. Ook de overgangsjaren brengen vaak veranderingen voor de huid met zich mee, ze wordt duidelijk droger. Hierbij speelt ook het verouderingsproces een rol.

6. Door veroudering

Met het ouder worden daalt het vocht- en vetgehalte van de huid op natuurlijke wijze. Tegelijkertijd neemt de celactiviteit af, zodat de bovenste huidlaag zich langzamer vernieuwt. De huid wordt dunner. Vooral bij degenen bij wie al op jonge leeftijd sprake was van een droge huid, is de huid sowieso al dunner. De droge huid op oudere leeftijd neigt in dat geval sneller naar rimpels.

Verzorging bij een droge huid?

 Een droge huid verzorg je door het vocht- en vetgehalte in balans te brengen en vooral ook de regeneratie-processen te ondersteunen.

Verzorging van het gelaat

Zorg dat je de juiste verzorgingsproducten voor een droge huid in het gezicht gebruikt.

Gebruik een milde reiniging. Serum en gezichtscr├Ęmes op basis van hyaluronzuur zijn altijd een perfecte keuze. Hyaluron, zorgt ervoor dat vocht beter vastgehouden wordt ter hoogte van de cellen.┬á Met een juiste oogverzorging voor een droge huid kan je een ruwe en droge huid voorkomen.

Verzorging van je benen

De huid van de benen bevat minder talgklieren dan andere lichaamsdelen. Daardoor neigt ze makkelijk naar droogheid. Bovendien kunnen nauw aansluitende stoffen of regelmatig scheren zorgen voor een extra uitdroging van de huid van de benen. Vergeet daarom de benen niet.
Gebruik regelmatig een lichaamspeeling waardoor je afgestorven huidschilfertjes verwijdert. Dit biedt een optimale voorbereiding om een bodylotion voor een droge huid te gebruiken. Op die manier kan je ook droge ellebogen heerlijk verzachten.

Wil je graag weten welke thuisverzorging je nu toepast op je veranderde huidconditie. Reserveer dan een Healthy Glow Gelaatsverzorging – 50 min. en kom te weten hoe jij je huid optimaal verzorgt thuis.

Ja, ik wil reserveer een Healthy Glow Facial aan ÔéČ 77

Gezellige wintergroeten,

Tinneke & Team Body Wave

Leave a Reply