Skip to main content

Het lijkt misschien alsof je huid lekker rust terwijl jij slaapt, maar niets is minder waar. Juist ’s nachts wanneer jij uitrust, gaat je huid op standje reparatie. ’s Nachts gaat je huid zichzelf herstellen van alle schadelijke effecten doorheen de dag. Denk aan UV-straling, vervuiling, stress etc. Je huid is kwetsbaar voor zoveel factoren waardoor het goed verzorgen van je huid essentieel is voor een jeugdige uitstraling! 

Slaap is dus niet enkel belangrijk om jezelf fit te voelen, zowel fysiek als mentaal, maar is ook enorm belangrijk voor je huid. Als je regelmatig te weinig slaapt, komt automatisch het stresshormoon cortisol vrij in je lichaam die de collageenproductie dwarsboomt. Het gevolg: een grauwe teint, fijne lijntjes en de alom gekende wallen.

Als je nog jong bent, gaat je huid hier wellicht minder nadelen van ondervinden, maar hoe ouder we worden hoe minder collageen je huid aanmaakt. Hierdoor verliest je huid kracht en wordt het dus slapper. Gevolg: je huid heeft nog meer nodig om te herstellen. Het is niet alleen belangrijk hoelang je slaapt, maar vooral ook wanneer je slaapt. Welke fases je huid ’s nachts doormaakt én hoe je het beste uit je verzorgingsritueel haalt, ontdek je hier.

Slaapfases van je huid

Klaar voor de nacht

Je huid maakt zich klaar voor de nacht. Naarmate de avond valt, maakt je lichaam automatisch melatonine aan. Dit is het slaaphormoon dat je slaap-waakritme reguleert. Hierdoor voel jij je ’s avonds moe en weet je lichaam dat het rust nodig heeft en dat het tijd is om te gaan slapen.

Essentieel is je huid reinigen voor het slapen gaan. Hierdoor verwijder je make-up, vuil en talg en bereid je huid zich voor op het nachtelijk herstel. Door je huid te reinigen, kunnen verzorgingsproducten beter hun werk doen en hebben ook meer effect. Draag je geen make-up? Neem dan alsnog de tijd om je huid te reinigen, onze huid wordt dagelijks blootgesteld aan vervuilende factoren.

 • UV straling
 • Smog en uitstoot gassen
 • Stress
 • Blauw licht
 • Make-up

Dit kunnen we niet altijd zien met het blote oog, waardoor mensen het belang ervan onderschatten. Als we ’s avonds niet reinigen, blijven deze vuile stoffen op de huid liggen en worden ze opgenomen door onze poriën en gaan deze verstoppen of irriteren. We gaan ons serum, oogcrème en nachtcrème boven een laag vuil smeren. Zonder te reinigen gaat de textuur en de gezondheid van je huid achteruit. Je ziet er moe uit en je versnelt het verouderingsproces. Ga dus nooit naar bed zonder je gezicht te reinigen!

BABOR TO THE RESCUE

Wat is Babor?

Bij Body Wave zijn we fan van BABOR en niet zomaar. Dit Duits topmerk is pionier van professionele huidverzorging en bestaat 65 jaar.

Babor Body en Skincare is een totaalconcept waar voor ieder huidtype, elk huidprobleem en iedere leeftijd de juiste cosmetica te vinden is.

Babor staat bekend om haar wetenschap en onderzoek, de precisieformules uit het BABOR lab zorgen voor de hoogste werkzaamheid. Zij bieden duurzame cosmetica die dierproefvriendelijk is. Sinds 2020 is er zelfs een vegan cosmeticalijn uitgebracht.

BABOR TO THE RESCUE

De Hy-öl van Babor is een zachte hydrofiele reinigingsolie. De olie neemt make-up resten (zelfs op de ogen), overtollig talg en vuil wat je overdag op je huid krijgt weg. In combinatie met de juiste Phyto-Active geeft deze twee-stops reiniging al ineens een juiste verzorging aan je huid.

Lichte slaap

Je verkeert in een lichte slaap. Je hartslag verlaagt terwijl je bloedcirculatie toeneemt. Hierdoor krijgt je huid extra zuurstof toegediend om voedingsstoffen op te nemen en afvalstoffen af te voeren. Dat is ook exact de reden waarom jij ’s nachts zweet en vocht verliest.

Het serum: Hyaluron Infusion van Dr. Babor hydrateert de huid van binnenuit door het vochtbindend vermogen te optimaliseren en van buitenaf door intensieve en langdurige vochttoevoer en de bescherming tegen vochtverlies door het versterken van de natuurlijke huidbeschermingsbarrière.

Diepe slaap

Op dit moment ben je in een diepe slaap. Nu neemt de aanmaak van cortisol, het stresshormoon af en laat het lichaam het hormoon MGH stimuleren om je huid te herstellen. Het MGH is het menselijk groei hormoon dat instaat voor de gezonde groei van al je cellen.

Wat gebeurt er 's nachts met je huid

Celvernieuwing optimaal tijdens diepe slaap

Diep in de nacht bereikt je celvernieuwing zijn hoogtepunt en maakt drie keer zoveel cellen dan normaal aan. Elke zeven jaar ben je qua cellen eigenlijk een totaal nieuw mens.

Trakteer je huid ook af en toe op een Active Night Ampulle kuur van Babor. Dit is een kuur van 1 week dat je elke avond onder je nachtcrème aanbrengt. Door de zwarte alg verhoogt het energieniveau van de cellen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van collageen en hyaluronzuur. En door de extracten uit de schors van de zwarte wilg verhoogt de celvernieuwing en de huidvernieuwing tijdens de nacht.

BABOR TO THE RESCUE

Klaar voor een nieuwe dag

Je huid bevindt zich nog steeds in de herstelmodus, terwijl je lichaam zich klaar maakt voor een nieuwe dag. Vanaf 06:00 is je huid ’s ochtends op z’n aller droogst, een hydratatieshotje is wat je nu nodig hebt. 2 glazen water en een goede verzorgende crème aangepast voor je huid type helpen hierbij.

Wanneer je elke nacht een kwalitatief goed slaapritme hebt, zie je dat de volgende dag letterlijk terug aan je huid. Een ochtendritueel is ideaal om je huid te ontwaken. Daarover meer in één van onze volgende blogs. 

Behoud je jeugdige uitstraling

Het herstel van je huid in de nacht is door deze 4 mechanismen bepalend voor je huidkwaliteit.

Celvernieuwing: De aantal celdelingen is het hoogst rond 1uur ’s nachts en het laagst rond 1uur ’s middags.

  De huid ziet er jonger en fris uit.

Microcirculatie: De bloeddoorstroming van de huid is optimaal gedurende vijf uren ’s nacht. Dit komt doordat dan de uitwisseling tussen de huidcellen optimaal is. Hierdoor kunnen voedingsstoffen aangevoerd worden en afvalstoffen afgevoerd worden.

→ Je krijgt een dosis nieuwe energie.

Afschilfering: Om de 4 weken is onze opperhuid volledig vernieuwd, dus de vernieuwde huidcellen zijn 4 weken later dode huidcellen geworden. Gedurende vier uur ’s nachts is de afschilfering het actiefst.

→ Stralende teint.

Herstel van de huidbarrière : De huid wordt in de nacht droger door de intensieve celvernieuwing. Dit vochtverlies ondersteund de afvoer van afvalstoffen en is optimaal gedurende vijf uren ’s nachts. Dus de combinatie van celvernieuwing, microcirculatie en afschilfering kan de huid zich reorganiseren om de huidbarrière te herstellen.

→ Soepele, gekalmeerde huid

Wat gebeurt er 's nachts met je huid 2

Wil je het optimale uit je slaap halen? Bekijk hier onze tips voor een goede nachtrust:

 • Zorg voor een goede slaapomgeving
 • Volg een vast slaappatroon
 • Volg een vast avondritueel
 • Let op je voeding
 • Slaap niet teveel overdag
 • Beweeg en ontspan voldoende

Als je deze tips opvolgt zal je na een tijdje merken dat je beter inslaapt en dat je uitgerust wakker wordt. Je zal ook merken dat je huid ’s morgens frisser is, minder walletjes onder de ogen en de fijne lijntjes laten ook langer op zich wachten.

 

Sweet Dreams!

Leave a Reply