De zomer komt eraan, dus haal die zonnebescherming maar al boven! ☀️ We zijn helemaal klaar voor de zomer. Lekker languit luieren aan het zwembad, met een zonnebril op onze snoet struilen over het strand en ‘s avonds lekker genieten van een glaasje in de avondzon. Yes, I’m in! 💃🏽 Tijdens zo’n zonovergoten dagen moeten we onze huid goed beschermen. Een hoedje, een zonnenbril en natuurlijk… zonnecrème. 🧴Je kent ze wel, die busjes met al die gekke cijfers op. Deze geven de SPF aan… Maar wat is de Sun Protection Factor (SPF)?
Inhoudsopgave
Sun Protection Factor
SPF, Sun Protection Factor, beschermt je huid tegen de schadelijke straling van de zon. Deze factor geeft aan hoeveel UVB-straling de zonnecrème kan absorberen of reflecteren. Deze straling veroorzaakt een verbrande opperhuid die rood wordt en draagt bij aan de kans op huidkanker.
Eigenlijk zouden we dagelijks een SPF moeten gebruiken. En toch denken de meesten onder ons enkel aan zonnecrème in de zonnige zomer. Wanneer we op reis vertrekken, gaan zonnen, een dagje gaan fietsen,… Toch heeft onze huid echt nood aan die dagelijkse bescherming. Zelfs in de winter, wanneer het regent en we onze tijd meestal binnen doorbrengen.
Wanneer je elke ochtend SPF gebruikt zal je huid je dankbaar zijn! Er zijn tegenwoordig ook al dagcrèmes waarin een SPF zit. Easy toch? Huid reinigen, tanden poetsen en smeren maar. De SPF doet de rest!
Een SPF is meer dan zonnecrème
Een SPF is tegenwoordig meer dan een zonnecrème alleen. De meesten beschermen zowel tegen UVA- als UVB-straling. En sommigen gaan nog een stapje verdere, en beschermen je ook tegen andere schadelijke straling.
“Hihi, je ziet eruit als een kreeftje!” 🦞 Dat is meestal de opmerking die je wil vermijden wanneer je SPF opsmeert. We willen niet verbranden, want we weten allemaal hoe dat voelt. Helaas merken we dat mensen vaak kiezen voor een te lage SPF.
UVB-stralen zijn er vooral in de zomer (wanneer iedereen zich lekker insmeert). Maar UVA-straling is er ALTIJD, ook in de winter. En daarnaast vergeten we vaak ook infrarood-straling en zichtbaar licht. Deze zijn allemaal op een bepaalde manier schadelijk voor je huid en ze zijn er (bijna) altijd wanneer het licht is. De juiste bescherming is dus super belangrijk.
Het Zonnespectrum
Al die verschillende stralingen hebben een verschillend effect op je huid. Ze hebben een andere uitwerking op al je kostbare huidcellen die je kost wat het kost wil beschermen tegen veroudering, pigmentatie en kanker.
UVA & UVB
We hebben het al even gehad over UVA- en UVB-straling. Zonlicht bestaat uit ongeveer 95% UVA en 5% UVB. Je hoort me waarschijnlijk al komen… Een gewone SPF dekt alleen de UVB-straling die maar 5% van het zonlicht uitmaakt. Tijd dus om een nieuwe bus aan te schaffen!
A for Aging
UVA zorgt voor huidveroudering. Deze stralen dringen diep door in de huid, waar ze meer schade kunnen aanrichten. Ze maken ons collageen en elastine kapot en zorgen dus voor een vroegtijdig verouderingsproces van onze huid. En vergis je niet, UVA is er ALTIJD (ook binnenshuis 🙊).
B for Burning
UVB zorgt voor die roodgloeiende verbrande opperhuid. Auwtch! Deze stralen blijven meer oppervlakkig en zijn minder snel aanwezig.
Infrarood
IR of infrarood zorgt voor die ‘hitte’ wanneer je huid aan het verbranden is. Daarnaast zorgt deze straling voor cellulaire oxidatie. Dit is dezelfde chemische reactie die ook plaatsvindt wanneer je een appel te lang hebt laten liggen en ziet verkleuren. IR zorgt dus voor roodheid, warmte en versnelt de processen van veroudering en verbranding.
Zichtbaar licht
Zichtbaar licht of blauw licht zorgt vooral voor pigmentvlekken, cellulaire oxidatie en ontstekingen in de huid. Het maakt onze natuurlijke beschermbarrière kapot. Blauw licht is afkomstig van alle soorten kunstlicht. Ja hoor, die ‘onschuldige’ verlichting in huis is een killer voor ons gezond babyvelletje. Weet je nog dat ik zei dat je altijd SPF moet smeren? This is why!
Soorten SPF filters
Fysische zonnefilters
Fysische zonnefilters (natuurlijke/minerale filters) werken meteen in op je huid wanneer je ze aanbrengt. Ze weerkaatsen het zonlicht als een klein spiegeltje. Deze filters zijn gezond voor je huid en bieden bescherming tegen UVA en UVB. Titaniumdioxide en zinkoxide zijn twee voorbeelden van fysische filters. Ze kalmeren de huid en geven dat witte laagje wanneer je zonnecrème smeert.
Kies altijd voor fysische zonnefilters wanneer je zonnecrème kiest.
Chemische filters
Chemische filters zijn onstabiel en veroorzaken vaak voor zonneallergie. Ze hebben minimaal 30 minuten nodig om echt in te werken op je huid en kunnen zelfs huidkanker veroorzaken. Het is dus belangrijk om steeds goed onderzoek te doen voor je een zonnecrème aanschaft. Kies steeds voor natuurlijke producten zonder chemische troep.
De Body Wave SPF-tips
- Gebruik elke dag een SPF: winter, lente, zomer en herfst.
- Zet een extra SPF over je dagverzorging. Je dagcrème dringt in de huid en blijft dus niet oppervlakkig. Daarom is het belangrijk om een extra laagje SPF bescherming aan te brengen.
- Vergeet je decolleté, handen en oren zeker niet in te smeren.
- Gebruik een SPF ook al blijf je binnen (denk maar aan al dat blauw licht).
- Smeer je elke 2 uur opnieuw in.
- Ga niet zonnebaden tussen 12 uur en 15 uur ‘s middags.
- Kies voor een SPF product met +++ op de verpakking. Dan ben je extra beschermd tegen UVA.
- Anti-oxidanten in een SPF zijn een must! UVA laat radicalen los op onze huid, deze beschadigen onze huidcellen en tasten het DNA aan.
- Staat er ‘broad spectrum’ op de verpakking, dan weet je dat dit SPF product bescherming biedt tegen alle soorten straling (IR, UVA, UVB, HEV).
I love BABOR
BABOR zonnecrèmes zorgen voor een optimale bescherming van je huid. Ze beschermen tegen alle schadelijke stralingen en gaan dat extra stapje verder;
- Ze beschermen je huid tegen micro ontstekingen (denk maar aan die kleine puistjes die soms opkomen wanneer je zonnecrème smeert)
- Ze beschermen je huid tegen smog en fijn stof
- Ze zijn lief voor de oceaan en dus niet schadelijk voor het koraal
- Ze bevatten geen parfum en verminderen de kans op irritatie