Skip to main content

Wat is een doffe huid?

Een doffe of grauwe huid zien we vaak terugkeren in de winter. De gezonde glow die ons velletje tijdens de zomer heeft gekregen, is volledig verdwenen. Deze ‘winterhuid’ wordt zo grauw & grijs net zoals het Belgische weer ook kan zijn. Hier geef ik jullie een paar redenen waarom je huid vermoeid is en nog belangrijker: manieren om die stralende huid snel terug te winnen.

Hoe herken je een doffe huid?

Je herkent een grauwe of doffe huid door de dunne structuur en de zeer fijne poriën. Na een wasbeurt kan je ook last hebben van een trekkerig gevoel. Een droge huid heeft daarnaast ook aanleg voor meer rimpels. Reden te meer om je grauwe huid weer te laten stralen!

Eerst en vooral wil ik een typische verwarring voorkomen. Een doffe, grauwe huid heeft niet te maken met pigmentatie. Of je nu een sneeuwwitje bent zoals ik, een zuiders type of ben je gezegend met een donker bruin vel, niemand ontsnapt eraan.

Oorzaken van een grauwe huid

Levensstijl

Een vermoeide en doffe uitstraling krijg je door verschillende factoren:

 • Slaaptekort
 • Ongezond eten
 • Overmatig alcohol drinken
 • Roken
 • Stress

Je huid verklapt, hoe je lichaam er écht aan toe is!

Wanneer je je blootstelt aan deze belangrijke punten, kan je huid niet optimaal presteren en zie je er niet gezond uit. Daarom is het belangrijk om …

 • voldoende nachtrust te hebben
  Tijdens het slapen, komt je lichaam tot rust. Ideaal om zich te focussen op noodzakelijke herstel.
 •  gezond te eten
  Bij tekort aan vitamines en teveel aan oxidanten (boosdoeners) geraakt je huid overbelast en heeft dan geen energie voor de celvernieuwing.
 • stress te verminderen
  Stress heeft een negatieve werking op het volledige lichaam en dus ook op de huid.
 • te stoppen met roken
  Roken zorgt voor een slechtere doorbloeding waardoor je een heel grauwe huid kan ontwikkelen.

Een grauwe, doffe huid zit vanbinnen

Natuurlijk zijn er 100’en gelaatsproducten die je verzekeren van een jeugdige & verkwikkende uitstraling, maar zonder het resultaat waar jij op hoopt. Je kan pas aan de oppervlakte iets veranderen als er geen onderliggende problemen zijn.
Dus kijk dit kort check lijstje voor jezelf even na e
n zeg vaarwel tegen je doffe huid:

 • Ik drink voldoende water.

In de winter pak je gemakkelijk naar een gezellige kop koffie, maar vergeet niet om voldoende water te drinken. Hoe meer vocht je lichaam binnenkrijgt, hoe meer je lichaam zich kan ontdoen van afvalstoffen. Daarnaast houdt een goede vochtbalans je huid fris en natuurlijk gehydrateerd.

 • Ik heb een goede bloedcirculatie.

Hoe weet ik nu of ik een goede bloedcirculatie heb? Dat is iets dat je huidexpert jou kan vertellen aan de hand van een doorbloedingsmasker of doorbloedingstest. Bij Babor hebben we het doorbloedingsmasker die onmiddellijk feedback geeft hoe je huid er aan toe is.

Een goede bloedtoevoer naar je huidcellen is cruciaal omdat het alle voedingsstoffen aanvoert en afvalstoffen afvoert. Zo blijven de huidcellen langer gezond en actief. Om deze beter & gezonder te maken raad ik aan om je gelaat meer te masseren. En wist je dat sporten ook je doorbloeding van je huid bevordert. Denk maar aan die mooie blos na een toertje lopen.

 • Ik eet gezond

Hiermee wil ik niet zeggen dat je jouw favoriete stuk chocolade compleet moet afzweren. Hou vooral variatie in je wekelijkse cuisine. Zie dat je genoeg vitaminen op dagelijkse basis binnen krijgt.

Aanvallers van buitenaf

Je hebt ook externe vijanden die je huid uitputten & weerloos maken.

Zonlicht

Bescherm je je huid niet tegen de zon, dan wordt niet alleen het verouderingsproces versneld, maar zorgt het ook voor een droge en vale huid. Genieten in de zon is natuurlijk een must, maar doe het wel beschermd. Let erop dat het product zowel tegen UVA- als UVB-straling bescherming geeft en minstens een SPF van 15 heeft.
Ik raad het ten zeerste af om een zonnebank-sessie te boeken voor een mooie bronze glow. De straling in deze apparaten zorgen op lange termijn voor versnelde veroudering van alle cellen.

Heet of ijskoud water

Zowel heet als ijskoud water nemen de natuurlijke oliën van de huid weg waardoor die weer droger wordt. Dus ga tegen de verleiding in om die hete douche na een koude wandeling te nemen, maar neem liever lauw water om je mee te wassen. Dit geldt ook voor je handen, gelaat en haar.

Luchtvervuiling

Waarom dringen wij er als huidexperte zo op aan om ’s avonds goed te reinigen? (goed = zacht, niet schoon schrobben) Omdat ook de lucht waar wij in leven niet al te schoon is: roet, fijnstof, uitlaatgassen… Deze vuile deeltjes zorgen er alweer voor om de veroudering te versnellen.

Droge lucht

In de winter zitten we met de verwarming binnen en de koude buiten. Deze extreme temperatuursverschillen vraagt erg veel van je huid. ’s Nachts slapen met een luchtbevochtiger helpt je beter slapen en zorgt voor externe hydratatie. Dit is perfect om je huid optimaal te kunnen herstellen.

grauwe huid

Remedies voor je doffe huid

Om jou nog beter te kunnen helpen, ga ik de puntjes op de ‘i’ zetten met een beauty-routine die ideaal is om jouw doffe huid weer te doen stralen.

Stap 1: Reinigen

Begin je ochtend en eindig je avond altijd met een reiniging. Zo haal je oppervlakkig vuil (zoals make-up, stofdeeltjes, zweet, etc.) weg en is je huid klaar om dieper gereinigd te worden. Daarnaast worden voedende serums, hydraterende crèmes… beter opgenomen. Het goed reiningen van je huid is een essentiële stap om een grauwe huid te voorkomen!

Stap 2: Peeling

Peelen, scrubben, exfoliëren…één van de zwaar onderschatte stappen in je wekelijkse beauty-ritueel.

Je huidcellen vernieuwen continu van binnen naar buiten. De meeste oppervlakkige huidcellen verliezen we automatisch, maar de rest heeft de neiging om aan elkaar te plakken. Deze dode huidcellen weerkaatsen het licht minder goed. Het gevolg is een doffe uitstraling.

2x/week peelen helpt om dode huidcellen weg te nemen, de poriën vrij te maken en daarboven op stimuleert het je huid om wakker te worden.

Stap 3: Smeren

Vanaf het moment dat de verwarming opstaat, is vocht het toverwoord in jouw beautyritueel. Dus wanneer je net gedoucht hebt en je gelaat gereinigd, breng je altijd een hydraterende crème aan. Het helpt wanneer de huid nog wat vochtig is, om dat vocht langer vast te houden met je crème erboven op. Dit geldt ook voor je lichaam.

Antioxidanten kun je in de winter niet missen. Zowel in je voeding als in een serum of ampoulle bevordert vitamine C de belangrijke functies in je huid. Drink bijvoorbeeld iedere dag een lauw glas water met een citroenschijfje en ’s avonds het ‘vitamin C concentrate van Doctor Babor Pro’. Het zijn snoepjes voor je huid, trust me, your skin loves it!

Aanbevolen behandelingen voor een doffe huid

Begin dus eerst met het aanpakken van de oorzaak. Probeer stap voor stap zaken toe te voegen die passen in jou gezonde levensstijl. Zo neem je alle voedingsstoffen op en krijgt je lichaam en je huid alles wat het nodig heeft om op en top te stralen.

Nog steeds niet de gewenste uitstraling die je had verwacht? Plan een gelaatsverzorging in bij je huidexpert. Wij kunnen een specifieker, persoonlijker advies geven en gebruiken peelings met een hogere concentratie dan de producten die je wekelijks thuis gebruikt. Dus maak je geen zorgen, wij hebben nog genoeg manieren zodat jij er weer fris en fruitig uit ziet!

Vraag je gratis huidanalyse aan en we helpen je graag verder om je huid weer te laten stralen als nooit tevoren!

Julie & Body Wave Team

Leave a Reply