Skip to main content

Bij het uitkiezen van de juiste huidverzorging is het belangrijk je huidtype te kennen. We zien een glimmende neus en maken meteen de link naar een vette huid. Het bepalen van een huidtype is afhankelijk van meerdere factoren. Ook de huidconditie speelt hierbij een belangrijke rol om de meest performante verzorging te bepalen op maat van jouw noden.

 

Het verschil tussen huidtype en huidconditie

Het grote verschil tussen huidtype en huidconditie vind je in de mate van beïnvloeding.

Een huidtype wordt genetisch bepaald door de talgproductie en reactiviteit van de huid. Een hyperactieve talgklier zal voor een vettere huid zorgen en een traag werkende voor een droge huid. Ook de reactiviteit van de huid, activiteit van de haarvaatjes en de gevoeligheid wordt genetisch bepaald. Dit kunnen we dus niet veranderen, maar wel in balans brengen.

In tegenstelling tot ons huidtype, hebben we wel invloed op onze huidconditie. Deze wordt veroorzaakt door interne en externe factoren:

 

 • Hormonen
 • Levensstijl
 • Stress
 • Blootstelling aan UV-stralen
 • Medicatie en medische ingrepen

Onze huidconditie kan van dag tot dag verschillen én kunnen de verschillende huidcondities bij alle huidtypes voorkomen.

 

Hoe herken ik mijn huidtype?

 

Normale huid

De normale huid heeft geen bijzondere kenmerken.

Deze huid heeft:

 

 • een goede dikte en heeft geen last van overmatig of een te kort aan talg(vet)
 • geen last van extreme gevoeligheden
 • geen grove poriën, maar normaal tot fijn. Ze is soepel en glad.

Dit huidtype zien we in vooral bij 20 tot 40 jarigen.

 

Jonge huid

De jonge huid zien we bij een leeftijdscategorie van 15-25 jaar.

Deze huid kenmerkt zich door:

 

 • een gladde en stevige uitstraling
 • een fijne huid

Dit huidtype heeft doorgaans geen speciale verzorging nodig. De huidverzorgingsproducten voor de jonge huid bestaan daarom ook uit milde ingrediënten.

 

Gecombineerde huid

De huid is vaak vettig bij de bekende T-zone maar voelt verder normaal aan. Na een wasbeurt voelen sommige gedeeltes van de huid droog en andere gedeeltes zacht. Je hebt regelmatig last van puistjes en mee-eters op de T-zone.

 

Droge huid of vetarme huid

De droge huid is een huidtype die te weinig talg produceert.

Deze kan je herkennen aan:

 

 • zijn dunne structuur
 • voelt droog aan en ziet er vaak mat en dof uit
 • Fijne poriën waardoor de huid onbeschermd, trekkend en ruw aanvoelt

In de herfst en winter winterse vraagt deze huid extra verzorging door de droge lucht. Je zal merken dat je huid dan extra gevoelig wordt. Het gebruik van een volle of vettere crème zal hierbij snel een beter resultaat boeken.

 

Vette huid

De vette huid kenmerkt zich door

 

 • een teveel aan talgproductie, grove poriën en daardoor vaak een glimmend uiterlijk.
 • mee-eters en puistjes die regelmatig opduiken

Een juiste verzorging en goede reiniging  thuis is bij dit huidtype erg belangrijk, waarbij eventueel in combinatie met een juist voedingspatronen een mooi resultaat geboekt kan worden.

 

Gevoelige huid

Dit gevoelige huid kenmerkt zich door haar dunne huid die fijn is van structuur. Omdat de huid dunner is zal deze gevoelig aanvoelen en raakt makkelijk geïrriteerd.

Je hebt regelmatig last van:

 

 • jeuk
 • schilferige plekjes
 • roodheid
 • branderig gevoel

Na een wasbeurt voelt je huid droog en jeukerig aan. Weersomstandigheden zoals zon en kou zullen sneller een gevoelige reactie uitlokken. Vermijd hier verzorgingsproducten met parfums en alcohol. Een beschermende dag- of nachtcrème helpen de huid te herstellen en beschermen.

 

Rijpere huid

De huid wordt naarmate we ouder worden dunner en gevoeliger. Na onze 50e jaar praten we over een rijpere huid. Door de huidveroudering neemt heeft de huid meer tijd nodig om te herstellen en neemt de talgproductie af. De elasticiteit en stevigheid van de huid wordt minder, de huidcontouren verslappen en de aanmaak van collageen wordt beperkter. Expressielijnen worden daarom zichtbaar en kleine rimpeltjes ontstaan.

Heb jij je huidtype kunnen herkennen? Twijfel je nog? Kom dan zeker langs bij Body Wave. Onze huidexperten staan klaar om een gratis analyse te maken van jouw huid.

Nu we je huidtype kennen, moeten we je huidconditie nog vaststellen.

 

Hoe bepaal ik mijn huidconditie?

Je huidconditie kunnen we vergelijken met ons gemoed. Onze huid is vaak een visueel dagboek van hoe we ons voelen. Beetje zoals de bekende puistjes die opduiken bij een hormonale piek. Ga even voor de spiegel staan en probeer aan de hand van onderstaand lijstje jouw huidconditie te bepalen.

De vochtarme huid kan bij elk huidtype voorkomen. Deze kenmerkt zich door (droogte)lijntjes en een ‘trekkend gevoel’. De vochtarme huid onderscheidt zich van de droge huid, doordat er wel genoeg talg aanwezig is. Vaak ligt de oorzaak van een vochtarme huid bij een verstoorde huid-barrière. Deze wordt veroorzaakt door te weinig water drinken, het verkeerd gebruik van make-up, agressieve reinigingsproducten (bijv. scrubs) … en het vele douchen. De huid kan daardoor slecht vocht vasthouden. Je leest het goed: water en huid zijn geen dikke vrienden.

Een gevoelige huid vraagt om kalmering. Dat uit zich in een reactieve huid met bijvoorbeeld roodheid, uitslag, jeuk of kapotte haarvaatjes.

Heb jij de eerste verschijnselen van huidveroudering? Dan vraagt je huid om versteviging. Deze huidconditie kan een gevolg zijn van het natuurlijke verouderingsproces, maar ook van overmatige blootstelling aan de zon.

Veel last van vlekjes op de huid? Dan kan je je huidconditie onder pigmentatie categoriseren. Jouw huid vraagt om verheldering en egalisering.

De meest bekende vorm van irritatie is acné. Jouw huid vraagt om een goede reiniging. Het verwijderen van overtollig talg en huidschilfers oplossen is hierbij erg belangrijk.

Daarnaast zijn er nog de bekende huidaandoeningen zoals eczeem, rosacea en psoriasis. Dit zijn huidaandoeningen en vallen hierdoor in principe niet onder de huidcondities. Couperose heeft ook geen betrekking op de huidconditie, maar is een vasculair probleem (bloedvaten). Hiervoor kan je zeker ook terecht bij Body Wave als je hier specifieke vragen rond hebt.

 

Hoe breng ik mijn huid in balans?

Zoals we eerder aanhaalden kan je niet veel veranderen aan je huidtype, maar hebben we wel impact op de conditie.

Deze kunnen we in balans brengen door te kijken naar ons leefpatroon in combinatie met de juiste verzorging. Vitamines nemen we, naast via verzorgende producten, vooral op via ons voedingspatroon. De impact van evenwichtige voeding is daarom niet te overzien.

Dit in combinatie met een verzorgingspakket op maat van jouw huid, zorgt dat jij langer van een stralend gelaat kan genieten.

 

Liever huidadvies van één van onze  BABOR huidexperts?

Kom dan langs bij één van onze BABOR huidexperts voor een huidscan – huidanalyse. Onze huidexperts zijn getraind om jouw huid zone per zone te analyseren en op basis daarvan een gepersonaliseerd behandel- en productadvies te geven.

Tijdens de lockdown voorzien we een online huidanalyse. Via een vragenlijst krijgen we al een eerste inzicht in je huid. Daarna nemen we contact met je op zodat jij je huid optimaal kan verzorgen.

 

 

Liever advies van één van onze Babor huidexperten?
Vul dan zeker onderstaand formulier in zodat we een verzorging op maat kunnen samenstellen. 

We hopen jullie binnenkort weer met open armen te mogen verwelkomen voor onze huidscans en huidanalyses om jullie zo het beste advies te geven.

 

Vraag hier een gratis huidanalyse aan

Leave a Reply