Skip to main content

Eerst en vooral proficiat! Je hebt waarschijnlijk op dit artikel geklikt omdat je net mama bent geworden van een klein wondertje of in verwachting bent. We hopen dat jouw zwangerschap en bevalling fijn zijn / gaat verlopen en dat alles goed gaat met de baby en ouders! ✨

Je buik na je zwangerschap en bevalling

In het begin van je zwangerschap kan je niet wachten om je buik te zien groeien. Na de zwangerschap is dat een ander verhaal. Je behoudt je buikje nog even na je zwangerschap en bevalling. Sommige vrouwen willen niet liever dan hun ‘oude’ buik terug, en dat zo snel mogelijk. Maar wees alsjeblieft niet te streng voor jezelf! Je lichaam heeft de afgelopen maanden enorm veel doorstaan. 9 maanden lang heeft jouw buik dat kleine wondertje gedragen en beschermd. En dat is natuurlijk na je zwangerschap en bevalling nog even zichtbaar aan je buik. 

Sommige vrouwen hebben op dit vlak ‘geluk’. Hun buikje verdwijnt op een natuurlijke wijze vanzelf. Maar meestal moeten er net iets meer moeite voor doen om hun ‘oude’ buik terug te krijgen. Hier hebben je genen een grote invloed op. Maar ook jouw conditie en de staat van je buikspieren voor de zwangerschap bepalen hoe hard jouw buik zal veranderden. 

Wederom: je hebt net een wondertje op de wereld gezet. Wees lief voor jezelf en geniet van deze wondermooie tijd. Die strakke buik komt later wel.

Verandering in je buik na een zwangerschap of bevalling 🤰

Tijdens je zwangerschap en bevalling verandert er enorm veel in en aan je buik. Om te beginnen met je baarmoeder. Want dat is de plaats waar jouw baby de eerste 9 maanden opgroeit. Je baarmoeder heeft tijdens je zwangerschap van begin tot einde verschillende belangrijke functies: 

  • Het innestelen van een bevruchte eicel
  • De bescherming van je baby 
  • Je bevalling 

In het begin is je baarmoeder gemiddeld zo groot als een peer. Tijdens je zwangerschap wordt je baarmoeder tot wel 500 keer zo groot en 10 keer zo zwaar om plaats te maken en bescherming te bieden aan je baby. Na het innestelen van je bevruchte eicel maakt je baarmoeder placenta aan en vult zich met vruchtwater als een soort ‘stootkussen’ en om de temperatuur te regelen. Dat vruchtwater beschermt ook tegen infecties en helpt je baby die in volle groei zit om zijn ademhalingsstelsel en spijsverteringssysteem te trainen. 

Na je bevalling zal je baarmoeder weer moeten terugkeren naar zijn oorspronkelijke grootte. Hoe snel dat gaat, verschilt van vrouw tot vrouw. Geef je lichaam dus de tijd om zich te herstellen na al dat zware werk. 

Als je ervoor kiest om borstvoeding te geven, krimpt je baarmoeder sneller terug naar zijn oorspronkelijk staat. Dit komt door hormonen die vrijkomen tijdens het geven van de borstvoeding. 

Zichtbare veranderingen aan je buik na zwangerschap en bevalling

Uiteraard komt die bolle buik tijdens je zwangerschap door de baby. Na de bevalling zal je dus al snel enkele kilo’s verliezen. Na de bevallingen verdwijnen vruchtwater en de placenta op een natuurlijke wijze uit je baarmoeder. Maar buiten extra kilootjes, verandert er tijdens je zwangerschap nog wat meer aan je buik. 

  • Je buik zal zich in 9 maanden aan sneltempo uitzetten om plaats te maken voor je baby. Maar niet enkel je buik verandert, je hele lichaam verandert mee. Hierdoor kan je tijdens een zwangerschap striemen krijgen op je benen, billen, borsten en je buik. Deze zullen na je zwangerschap een stuk lichter worden en minder zichtbaar zijn. 
  • Tijdens je zwangerschap kan er ook een zwangerschapsstreep ontstaan. Dat is een zwarte lijn die van je navel tot je schaamstreekt loopt. We noemen deze zwangerschapsstreep Linea Negra. Een tijdje na de bevalling (maximaal 1 jaar) zal de streep weer verdwijnen. 
  • Overtollig vet aan je buik na een bevalling. Hoeveel ‘last’ je zal hebben van een buikje na je zwangerschap is afhankelijk van verschillende factoren. Zo heb je bij een meerling waarschijnlijk wat meer buik na je bevalling. Maar ook hier weer spelen je genen, de grootte van je baby en de staat van je buik voor de zwangerschap een belangrijke rol. 
  • In sommige gevallen zal je buikje nooit meer de oude worden. Dan spreken we van diastase. Dat gebeurt als het weefsel dat de spieren aan de beide kanten van je buik met elkaar verbindt, dunner en zwakker is geworden tijdens je zwangerschap. Hierdoor houden je buikspieren niet alles meer zo goed op hun plek als voor je zwangerschap. Bij de meeste vrouwen die hier last van hebben zal de diastase na ongeveer een jaar volledig hersteld zijn. Bij anderen zal het nooit volledig verdwijnen.

Buikje na zwangerschap en bevalling wegwerken 

Wil je toch graag van dat buikje af? Bij Body Wave Antwerpen helpen we je graag met terugwinnen van je zelfvertrouwen en jezelf op de eerste plaats te zetten. Want wanneer je mama wordt, draait je wereld uiteraard om je kind. Maar ook jij verdient het om te stralen. 🌟

Bij Body Wave Antwerpen bieden we verschillende niet invasieve behandelingen aan om jou te helpen met je buikje na zwangerschap en bevalling.

Hypoxi voor je buikje na zwangerschap 

Een Hypoxi training is een doelgerichte manier om onder begeleiding van onze kinesiste afscheid te nemen van je buikje. Tijdens een Hypoxi training fiets je zachtjes (zonder te zweten en in een comfortabele houding) terwijl de ruimte rond je buik, billen, heupen en benen vacuüm gezogen wordt. Zo stroomt je bloed en lymfe een pak krachtiger naar je probleemzones en ga je daar meer vet verbranden. 

Daarnaast is een Hypoxi training ook goed om vocht ter hoogte van je benen, enkels en/of voeten te draineren. Iets waar zwangere vrouwen ook vaak last van hebben. Ideaal aan deze training is ook dat het maar 30 minuten duurt en je snel van zichtbare resultaten geniet.

Fit in slecht 20 minuten met E-fit / EMS training 

Niet veel tijd om te sporten door al je taken als nieuwe mama heen? Dan is E-fit EMS training misschien wel iets voor jou. EMS, of ook wel Electro Musculaire Stimulatie, zijn elektrode pads die in een bodysuit verspreid zitten. Deze e-pads sturen verschillende impulsen naar je spieren, vetweefsel, bindweefsel en je huid waardoor je stofwisseling verhoogt. Op deze manier activeren we al je grote spiergroepen: je armen, benen, billen, buik, borst, rug én de dieperliggende spieren. 

Je trekt eerst een bodysuit aan vol met EMS pads en dan zetten we je in beweging. De impulsen worden stilletjes aan opgevoerd en je voelt lichte (zeker niet pijnlijke) tintelingen waardoor je spieren geactiveerd worden. In slechts 20 minuten train je 90% van je spieren. Dat is 18 keer effectiever dan fitnessen.

Een strakke buik met LPG endermologie 

Vaak wordt gedacht dat LPG endermologie enkel cellulite bestrijdt. Maar ook jouw buikje na zwangerschap heeft voordeel van deze behandelingen.

LPG endermologie trekt namelijk ook je huid glad, vermindert sommige beginnende striemen  en zorgt voor een egale huid. Hou je vocht op dan wordt dit ook extra gedraineerd. 

Bovenal is deze behandeling een echte boost voor je zelfvertrouwen! Je zit na deze ontspannende behandeling lekker strak in je vel.

Universal contour wrap voor een zelfvertrouwen boost 

Ben je al enkele zwangerschapskilo’s verloren en wil je de kers op de taart zetten? Een Universal Contour Wrap is een diepe detox voor je lichaam. Door je huid in te wikkelen in warme, elastische windels met klei uit de dode zee, bevrijden we je lichaam van toxische stoffen.

Deze behandeling verwijdert dode huidcellen, reinigt je huid, ontgift je lichaam en maakt je huid strakker. Tijdens de behandeling wikkelen we je in als een mummie en ontspan jij in onze massagestoel. 

Naast een strakker lichaam geniet je dus ook van een heerlijk me-time momentje.

Een buikje na je zwangerschap? Wij helpen je verder

Een buikje na je zwangerschap is helemaal normaal. Je hebt net een wondertje op de wereld gezet en je lichaam is enorm sterk geweest. Toch zorgt het bij veel vrouwen voor onzekerheid. Ze zetten hun gezin op de eerste plaats en schuiven zichzelf naar achter. Maar ook jij verdient het om te stralen en aan jezelf te denken! 

Daarom ontwikkelde we bij Body Wave het Pimp Your Health traject. Een traject waarin jij samen met ons team van diëtiste, kinesiste en schoonheidsspecialisten op zoek gaat naar wat écht werkt voor jouw lichaam en levensstijl. Stap voor stap schakelen we, op jouw ritme, samen naar een gezonde levensstijl met meer zelfvertrouwen en energie!

Bron: Miller-Sijm, L. (z.d.). Alles over je baarmoeder rondom de zwangerschap. 24Baby; Magazine, Z. P. (2020, 2 juli). Jouw buik na de bevalling: wat kan je verwachten? zwangerenportaal.

Leave a Reply