Skip to main content

In deze tijd van het jaar bewegen we vaak te weinig. De fitness gesloten, het thuiswerk, de kortere dagen… maakt het er niet makkelijker op.

Vorig weekend vroeg ik aan mijn instagramvolgers of het lukte om in beweging te blijven. In al mijn vurigheid nodigde ik ze uit om mee 10.000 stappen per dag te halen. Vele enthousiastelingen drukten volmondig JA op de keuzeknop. Zalig, dat kan ik alleen maar toejuichen.

Twee dagen na mijn oproep dreigde het bij mij al mis te lopen. 23 uur ’s avonds en net geen 8000 stappen op de teller. Dan maar even mijn warme jas aangetrokken voor de laatste 2000 op de teller erbij.

Yes, i did it & you can do this too! Met de volgende tips zet jij vandaag al wat extra stapjes.

Waarom zijn die 10.000 stappen zo belangrijk?

Het vraagt natuurlijk wel wat tijd om die 10.000 stappen per dag te scoren. Je doet hier in totaal een dik uur over, tenminste als je goed doorstapt. Dit kan best een opgave zijn naast al je andere werk.

Dit zijn de voordelen:

 • Meer calorieën verbranden (= gewichtsverlies)
 • Betere spijsvertering
 • Minder stress en depressieve gevoelens
 • Verbeterde concentratie
 • Minder kans op aandoeningen
 • Verbeterde nachtrust
 • Goed voor de botten en spieren

Of je nu exact 10.000 stappen zet of net wat minder of meer, maakt niet heel veel uit. Het is echter wel een mooi doel en je beweegt dan sowieso voldoende op een dag.

Hoe haal je nu makkelijker die 10.000 stappen?

1. Strek die benen

We kiezen al snel de auto of de fiets, maar we kunnen ook eens wat vaker de benenwagen nemen. Je haalt daarmee niet zomaar die 10.000 stappen maar zo gaat die teller toch al snel de hoogte in. Ga daarom eens te voet naar de supermarkt, naar een vriend(in) of naar je werk. Is het slecht weer? Geen smoesjes, je kunt je gewoon warm aankleden en een paraplu pakken.

2. Combineer met andere taken

Geen zin om na je werk nog een wandeling te maken? Je kunt dan kiezen voor een wandelpauze. Of combineer je wandeling met dat telefoontje naar je vriendin. Ook zalig is een podcast beluisteren. Zo wandel je zonder het zelf te beseffen heel wat extra stapjes. Maar je kunt ook kijken of je andere taken met een wandeling kunt combineren, bijvoorbeeld een belletje met een collega, een bespreking of het luisteren naar een college. Zo benut je die tijd extra nuttig en na de wandeling kun je je weer beter concentreren! Tijdens de lockdown neem ik langere pauzes ‘s middags, nu het toch sneller donker wordt. Daarna kan ik veel geconcentreerder werken en die extra vitamine D krijg ik er gratis bij.

3. Activeer je werkplek

Richt je werkplek anders in. Sta af en toe op om je glas water te vullen, ga te voet naar je collega in plaats van de zoveelste mail te sturen. En heb je al eens aan een stabureau gedacht? Want regelmatig rechtstaan is natuurlijk wel zoveel beter dan allen maar zitten.

4. Zoek een buddy

Het kan knap lastig zijn om jezelf elke dag te motiveren. Zoek daarom een buddy en doe het gewoon samen. Zo motiveer je elkaar ook op moeilijkere momenten. Ook als je niet bij elkaar bent, kun je samen een rondje wandelen door onderweg met elkaar te bellen.

5. Bouw langzaam op

Zeker als je nu niet veel beweegt, is het een hele stap om plots elke dag 10.000 stappen te zetten. Het is lastig om jezelf hiertoe te motiveren en misschien geef je het na enkele dagen al op. Daarom is het beter om het aantal stappen per dag langzaam op te bouwen. Zet bijvoorbeeld de eerste week 4.000 stappen per dag en vervolgens elke week 1.000 of 2.000 stappen per dag meer. Zo kun je verschillende gewoontes inbouwen waarmee je meer stappen per dag zet.

Enkele 10 000 stappen weetjes

 • 10000 stappen komt ongeveer overeen met een 7 à 8 km.
 • je doet ongeveer 110 à 130 stappen per minuut
 • gemiddeld verbruik je 55 kcal per km – zo verbrand je dus al snel 400 à 500 extra calorieën per dag.
 • veel smartwatches tellen uiteraard de stappen. Heb je dat niet, installeer dan de app ’10.000 stappen’ van Vlaams Instituut Gezond Leven. Daar is ook een hele website aan gelinkt met veel nuttige info.

En dan nu tijd voor actie, trek die wandelschoenen aan en GO!

 

Sportieve groeten,

Tinneke 

Leave a Reply