Skip to main content

Het is de week van de diëtiste, de ideale moment om weer even te focussen op onze (fysieke en mentale) gezondheid. Mens sana in corpore sano, of eenvoudiger: ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam.’. Dat willen we toch allemaal? 🤷🏽‍♀️ We werken allemaal op onze eigen manier naar een balans tussen ons druk (sociaal) leven én een gezond levensstijl. Welke richtlijnen bestaan hier voor? Wat is gezonde voeding? Hoe sport je gezond? En wat is mentale balans en geluk? Ontdek het in deze blog! Ken jij de 3 gezondheidsdriehoeken al?

Ken jij de 3 gezondheidsdriehoeken al?
Ken jij de 3 gezondheidsdriehoeken al?
Ken jij de 3 gezondheidsdriehoeken al?

Geluksdriehoek

Je gelukkig voelen of gelukkig zijn, wat is dat precies? Voor een deel hangt gelukkig zijn af van ‘geluk hebben’. Niet iedereen groeit bijvoorbeeld op in een warm nest, heeft een goede fysieke en mentale gezondheid of voldoende financiële middelen. Daar kan je zelf dus weinig aan doen. Maar een deel heb je wél zelf in handen. Om je daarbij te helpen is er de ‘geluksdriehoek’. 

Ken jij de 3 gezondheidsdriehoeken al?

3 bouwblokken

De geluksdriehoek is gebaseerd op 3 bouwblokken die met elkaar verweven zijn;

➡️ Goed omringd zijn

 • Waarvoor ben je dankbaar? Sta af en toe eens stil bij de dingen en de mensen waarvoor je dankbaar bent. 
 • Bij wie vind je steun? Koester de mensen op wie je kan rekenen.
 • Hoe beteken jij iets voor anderen? Wees er voor anderen als ze jou nodig hebben. Dit kan de band tussen jullie versterken. 

➡️ Je goed voelen

 • Je ‘emotioneel’ goed in je vel voelen
 • Wat helpt jou om je geest even tot rust te laten komen? 
 • Waar krijg je energie van?
 • Ben je soms niet te streng voor jezelf? Je goed voelen betekent ook een plek geven aan de minder positieve gevoelens. Die kunnen én mogen er ook zijn. Je bent zoals je bent. Besteed niet teveel aandacht aan het kritische stemmetje in je hoofd en wees niet te streng voor jezelf!

➡️ Jezelf kunnen zijn

 • Dat begint met jezelf graag zien en jezelf aanvaarden 
 • Waar ben je trots op? Zijn er dingen waar je goed in bent?
 • Wat vind je belangrijk in je leven? Denk hierover na en pas dit toe in je dagelijkse leven. 
 • Wat wil je (nog) bereiken? Wat motiveert je? 

🟠 Tot slot heb je ook nog de ‘oranje bol’, gebeurtenissen en ervaringen die je uit balans kunnen brengen. Perfect geluk bestaat niet en dat is oké. Je gelukkig voelen gaat soms over het “ongelukkig zijn” beheersen. Probeer ook je eigen weg te vinden en laat je niet leiden door sociale druk. 

Geluk zit in een klein (drie-)hoekje

Voedingsdriehoek

Deze drie uitgangspunten vormen de wetenschappelijke basis voor de voedingsdriehoek:

 • Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding
 • Eet en drink zo weinig mogelijk lege calorieën
 • Vermijd voedselverlies en matig je consumptie
Ken jij de 3 gezondheidsdriehoeken al?

3 Tips bij de voedingsdriehoek 

 1. Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding

  De Vlaming eet gemiddeld nog te veel vlees (vooral rood en bewerkt vlees) en te weinig voeding van plantaardige oorsprong.

  Groenten en fruit (bij voorkeur van het seizoen), peulvruchten, volle granen en noten vormen de basis voor een gezond en milieuverantwoord voedingspatroon en staan daarom in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek.

  Een volledige omschakeling naar een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon is niet noodzakelijk. Producten van dierlijke oorsprong hebben nog steeds een plaats in een gezond en milieuverantwoord voedingspatroon, maar minder vaak en in minder grote porties dan wat velen vandaag consumeren. De focus ligt daarbij vooral op het minderen van rood en bewerkt vlees.

 2. Eet en drink zo weinig mogelijk lege calorieën

  Lege calorieën zoals frisdrank, chips, koeken en alcoholische dranken staan in de rode bol buiten de voedingsdriehoek. Wat hebben deze producten gemeen? Ze leveren energie (calorieën), maar weinig of geen nuttige voedingsstoffen (vooral suiker en/of vet). Lege calorieën vullen wel, maar zijn niet voedzaam. Hoewel ze overbodig zijn, zitten ze toch sterk verankerd in onze voedingsgewoonten.

  En we eten er al snel te veel van, omdat ze aantrekkelijk, overal verkrijgbaar en makkelijk te consumeren zijn. De Vlaming haalt gemiddeld een derde van zijn dagelijkse voeding uit de groep van lege calorieën. Tip: eet deze producten minder vaak en in kleine porties.

 3. Vermijd voedselverlies en matig je consumptie

  Door een overvloed aan voedsel hebben we de neiging om te veel te kopen. Daardoor eten we soms meer dan nodig, of moeten we voedsel weggooien. Gemiddeld gooit elke Vlaming jaarlijks maar liefst 37 kg voedsel en dranken weg. 

  Bovendien is het niet alleen belangrijk voor het milieu om niet meer te eten dan je lichaam nodig heeft, maar ook voor je eigen gezondheid.

Bewegingsdriehoek

De bewegingsdriehoek is een gezonde mix van zitten, staan en bewegen natuurlijk.

Ken jij de 3 gezondheidsdriehoeken al?

8 Tips bij de bewsgingsdriehoek

 1. Zit minder lang stil én beweeg meer

  Beweeg jij veel? Mooi zo, want bewegen is gezond. Al even cruciaal is het dat je niet te lang aan één stuk stilzit. Doorbreek lange periodes van zitten regelmatig door recht te staan of een rondje te stappen. Je zult snel merken: dat voelt goed! 

 2. Zet stap voor stap

  Zit jij vaak lang en ononderbroken stil? Maak daar dan geleidelijk aan komaf mee. Begin met regelmatig even recht te staan en te stappen – elk half uur indien mogelijk.  Beweeg je daarnaast niet veel? Introduceer met mondjesmaat meer beweging in je leven. Want élk beetje beweging is beter dan niks.

 3. Ga elke dag voor een gezonde mix

  Maak er een gewoonte van om elke dag zitten, staan en bewegen af te wisselen. Probeer het grootste deel van de dag licht intensief te bewegen tijdens je taken: door bijvoorbeeld te stappen op je werk. Beweeg daarnaast dagelijks een stukje met matige intensiteit: neem bijvoorbeeld de (elektrische) fiets naar het werk. Vergeet niet om je spieren ook wekelijks te trainen en zo te versterken.

 4. Varieer waar je beweegt en minder zit

  Hou je ogen open voor kansen om minder te zitten en meer te bewegen. Beperk het niet tot je vrije tijd, maar denk er ook aan wanneer je onderweg of thuis bent en aan je bureau of op school zit. 

 5. Ruil minder gezonde keuzes in voor gezonde gewoontes

  Neem de fiets naar het werk ipv het openbaar veroer. Ben je iemand die regelmatig wandelt? Zet er eens wat steviger de pas in zodat de intensiteit van je beweging toeneemt.

 6. Kies iets wat je graag doet

  Wissel jij zitten, staan en bewegen af in je dagelijkse leven? Dan hou je daar een goed en fit gevoel aan over. Maar die eerste stappen zijn moeilijk, net als volhouden. Bedenk daarom een beloning voor jezelf, die in je gezonde straatje past. Plan bijvoorbeeld een gezellig tripje met familie of vrienden. Geef jezelf een schouderklopje na een gezonde dag. En vooral: kies iets wat je graag en met volle overtuiging doet. Anders haak je in een-twee-drie af.

 7. Denk vooruit en plan

  Sluit deals met jezelf – en met anderen. Dat maakt het voor veel mensen gemakkelijker om ook écht minder te zitten en meer te bewegen. Denk vooraf na over mogelijke moeilijkheden. En dokter al oplossingen uit.

 8. Pas je omgeving aan

  Richt je omgeving zodanig in dat je eerst naar de gezonde keuze grijpt. En bemoeilijk het voor jezelf om de minder gezonde optie te kiezen. Je kunt minder lang stilzitten en meer bewegen ‘uitlokken’. Leg bijvoorbeeld je wandelschoenen en jas vooraan in de kast, zodat je op de dag van je wandeling minder gemakkelijk er vanonder muist. 
Pimp Your Health afslankprogramma
water drinken doet afslanken
e-fit body wave antwerpen

Sporten en afslanken bij Body Wave!

Ontdek het Pimp Your Health programma!

Wil jij de juiste voeding voor jou ontdekken? Wil je efficiënt je overtollige kilo’s verliezen én op een stressloze manier leren omgaan met voeding? Wil je jouw metabolisme een ongelofelijke boost geven? Start dan met ons Pimp Your Health Programma. Ons gloednieuw, wetenschappelijk onderbouwd, afslankprogramma helemaal op maat van jouw noden en doelen.

Pimp Your Health afslankprogramma
e-fit body wave antwerpen

Sporten bij Body Wave

“Ik wil wel sporten, maar ik heb geen tijd!” Dit is misschien wel een klein ‘excuusje’. Ook met weinig tijd kan je jouw sport-doelen bereiken. Bij Body Wave kan je met 30 minuten trainen al grote resultaten behalen. Onze Hypoxi-training of E-Fit zijn ideaal voor de sporter met een druk leven. Onder begeleiding van onze kinesist behaal jij geweldige resultaten in een mum van tijd.

Bron

Leave a Reply