Skip to main content

Sporten en gezonde voeding gaan hand in hand! Om je spiermassa te vergroten, af te vallen of je uithoudingsvermogen te verbeteren, moet je goed eten. 💪🏼 Dat weten we allemaal? Toch zijn er heel wat sportvoedingsmythes ontstaan. Verhaaltjes die we onszelf vertellen als uitvlucht of omdat ze ‘algemeen geweten zijn’. In deze blog: ‘6 sportvoedingsmythes: waarheid of fabel?’, ontdek je welke fabels waarheid zijn en welke totaal geen steek houden.

Sportvoeding
Gezonde voeding
Sporten bij Body Wave

6 Sportvoedingsmythes

Mythe 1: sporten zorgt ervoor dat je afvalt

FABEL!

Je kan niet ‘wegsporten’ wat je eet! Als je graag wil afvallen moet je gezond eten én bewegen. Voeding en beweging zijn de eeuwige gouden tandem om je gewicht onder controle te houden. Ken jij de 80 – 20 regel al? Als je wil afvallen zal je eetpatroon voor 80% invloed hebben op je vermageringsproces, terwijl sporten (slechts) 20% van dat proces inhoudt. Ik hoor je al denken: ‘20% maar?! Moet ik dan wel sporten?’. Absoluut! Je mag je beweging niet verwaarlozen, want sport heeft tal van extra positieve effecten op je vermageringsproces. Zo krijg je meer energie van beweging, je maakt endorfines aan die je goed doen voelen, je metabolisme krijgt een boost én je versterkt je immuniteit. Onderschat sporten dus zeker niet als belangrijk onderdeel van je gezonde levensstijl!

Mythe 2: dunne mensen zijn gezonder dan dikke mensen 

FABEL!

Het zit ingebakken in onze cultuur om slanke mensen te zien als zijn het gezonde mensen. Helaas, niet alle magere mensen zijn gezonde mensen. In tegendeel! In de literatuur spreekt men hier van TOFI : Thin on the Outside, Fat on the Inside. En daar schuilt nu net het gevaar. Het is iemand die een normaal lichaamsgewicht heeft, maar veel verborgen vet bij zich draagt. Vooral vet opgeslagen rondom de vitale organen brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Ze lijken in eerste instantie gezond maar zijn het dus niet. Ze worden ook wel eens de ‘Skinny Fat’ genoemd. We kennen ze allemaal in onze omgeving, de mensen die alles kunnen eten zonder bij te komen en toch dun blijven. Laat je dus niet misleiden.

Mythe 3: plaatselijke vetverbranding door specifieke oefeningen

FABEL!

Hier kan ik kort over zijn, nee! Er is geen oefening waarbij je specifiek vet verbrandt in een bepaalde regio. Bij het doen van buikspieroefeningen verbrand je niet per sé enkel buikvet. Wat zulke oefeningen doen, is voornamelijk je buikspieren versterken. Hetzelfde geldt voor oefeningen voor de benen en voor alle andere spieren van het lichaam. Er zijn wel oefeningen die zich richten op vetverbranding in het algemeen. Feitelijk zijn dit alle bewegingen die we in het dagelijks leven doen. Alles kost namelijk energie! Natuurlijk verbrand je meer calorieën bij een uur hardlopen, dan bij een uur wandelen, maar ook tijdens wandelen stimuleer je de vetverbranding. Keep on moving!

Mythe 4: van vetten word je dik

FABEL!

Gezonde vetten zijn juist essentieel voor onze hormoonhuishouding. Weet wel dat vetten 9 kcal per gram bevatten tegenover 4 kcal per gram bij eiwitten en koolhydraten. Logisch dus wanneer je wil afvallen het belangrijk is om de hoeveelheid vetten in het oog te houden. Maar word je per definitie vet van vetten? Neen!

Mythe 5: citroensap stimuleert de vetverbranding

FABEL!

Deze voedingsmythe is heel hardnekkig. Je komt het vaak tegen: van bananen wordt je dik, ik moet nog maar naar brood kijken én ik kom al bij, citroensap stimuleert de vetverbranding… Helaas, er bestaat geen voeding waardoor je magisch vet gaat verbranden en sneller afvalt. Hoe mooi het ook klinkt, hoe exotisch een supplement ook is.
Ook voor citroensap gaat dat op! Citroen bevat wel pectine, een stof die het hongergevoel afremt. Een glas water met citroensap kan je hongergevoel dus remmen. Tip: indien je echt een hongergevoel ervaart zoals het rommelen van je maag, eet je best iets kleins om je lichaam te voorzien van de energie dat het nodig heeft. Een hongergevoel negeren is immers nooit goed.

Mythe 6: na 20 minuten sporten begin je pas vet te verbranden

FABEL!

Dit is deels genetisch bepaald maar voornamelijk door de mate waarin iemand fit is. Hoe fitter je bent, hoe eerder je lichaam begint met het verbranden van vet. Belangrijk om te onthouden is dat elke lichamelijke activiteit van invloed is op de vetverbranding. Iedere keer dat je beweegt is dus meer dan de moeite waard!

Gezond afslanken bij Body Wave
water drinken doet afslanken
e-fit body wave antwerpen

Sporten en afslanken bij Body Wave!

Ontdek het Pimp Your Health programma!

Wil jij de juiste voeding voor jou ontdekken? Wil je efficiënt je overtollige kilo’s verliezen én op een stressloze manier leren omgaan met voeding? Wil je jouw metabolisme een ongelofelijke boost geven? Start dan met ons Pimp Your Health Programma. Ons gloednieuw, wetenschappelijk onderbouwd, afslankprogramma helemaal op maat van jouw noden en doelen.

Pimp Your Health afslankprogramma
e-fit body wave antwerpen

Sporten bij Body Wave

“Ik wil wel sporten, maar ik heb geen tijd!” Dit is misschien wel een klein ‘excuusje’. Ook met weinig tijd kan je jouw sport-doelen bereiken. Bij Body Wave kan je met 30 minuten trainen al grote resultaten behalen. Onze Hypoxi-training of E-Fit zijn ideaal voor de sporter met een druk leven. Onder begeleiding van onze kinesist behaal jij geweldige resultaten in een mum van tijd.

Leave a Reply