Skip to main content

Staan jouw skies of snowboard al klaar? 🎿 Wij zijn alvast klaar om te vertrekken! Niets leukers dan naar de bergen te trekken en te genieten van zon, sneeuw en adembenemende uitzichten. 🏔 Skivakantie is een echte work-out voor je lichaam en heilzame ontspanning voor je geest. Kan het nog beter?

In de bergen liggen de temperaturen in de winter vaak rond het vriespunt. Deze plotselinge verandering in temperatuur geeft je huid een flinke shock. Ontdek in deze blog hoe jij je huid best kan verzorgen op skivakantie. De ervaren skiër, snowboarder of alpinist denkt al snel als eerste aan zonnecrème om z’n huid optimaal te beschermen. ☀️ En dat is alvast een goed begin. Maar met deze blog wil ik je graag wapenen tegen alle uitdagingen die je huid ondergaat tijdens een wintervakantie in de bergen

Koude temperaturen, lage vochtigheid én intense zonnestralen dagen je huid extra uit!

Drink voldoende water

Niet alleen de zon is een bepalende factor in de bergen, ook de kou en de sterke, gure wind die er soms kan staan heeft een belangrijke invloed op de conditie van je huid. Verbranden, bevriezen of uitdrogen van de huid zijn geen uitzonderingen. Voldoende water drinken is niet enkel een tip voor de dag na de après-ski maar ook ervoor. De huid hydrateren is niet enkel aan de buitenkant een laagje smeren maar begint met zelf voldoende water te drinken. Een huid die goed gehydrateerd is bevat 10 tot 13 procent water in de bovenste huidlaag, onze opperhuid.

TIP: drink bij het opstaan al onmiddellijk een groot glas water. Zo ben je de dag alvast goed gestart. Uiteraard blijf je tussendoor ook water drinken. Tijdens de dag verlies je immers nog veel vocht door te bewegen. Minstens 2 liter water is aangewezen en dat komt jouw huid ook ten goede.

TIP: Breng de Hyaluron cream of Hyaluron infusion van Babor onder je zonnebescherming aan.

Vermijd (té veel) alcohol

Apres-ski is voor velen uiteraard een heilig onderdeel van de wintersport. En terecht natuurlijk want het is hartstikke leuk! De effecten van alcohol op de huid zijn echter minder leuk. Alcohol zorgt ervoor dat de huid uitdroogt waardoor je een grauwe tint krijgt. Daarnaast zorgt feesten tot in de vroege uurtjes er dan weer voor dat je minder uitgerust bent. Je ziet er vermoeid uit en je huid heeft zich niet voldoende kunnen herstellen in de nacht.

TIP: Drink tijdens en onmiddellijk na het skiën of snowboarden een groot glas water, uiteraard kan je afwisselen met vruchtensap of een isotone sportdrank. Je hebt immers op de latten heel wat calorieën verbrand. Door je eerste ‘dorst’ hiermee te stillen, heb je al een alcoholische consumptie uitgespaard. Tijdens de rest van de avond wissel je zoveel mogelijk af tussen alcoholisch en non-alcoholische dranken. Zo halveer je al snel jouw inname en overleeft jouw lever alvast de après-ski.

Verander even van dagcrème

Filaggrine! Fila, wat? De combinatie van de koude temperaturen, de lage luchtvochtigheid en de extra zonnestralen breken het filaggrine in onze huid af. Dit is een eiwit die het vocht van in de hoornlaag van de huid vasthoudt. De hoornlaag is de bovenste laag van de huid. Als filaggrine afbreekt zal de hydratatie van de huid sterk afnemen. De oppervlakkige huidcellen krimpen en de huid gaat sneller uitdrogen en schilferige worden.

TIP: Gebruik een extra ‘moisturizer’ om dit te voorkomen. Stap tijdens je wintervakantie af van je normale dagcrème en stap even over op een lijn voor een “normale” of zelf “droge huid”. Soms bestaat er een “rich” creme van je “normale” creme. Deze hebben dezelfde werking, alleen zijn ze wat rijker van structuur daardoor geven ze meer bescherming en comfort. Bijv. Reversive Cream Rich, HSR extra Firming Cream Rich … van Babor.

Durf je huidroutine uitbreiden

Vul aan met een extra serum en een herstellende nachtcrème en je huid zal ’s morgens al anders aanvoelen. Een gezichtsmasker ’s nachts herstelt je huid. Je kan een gezichtsmasker gebruiken dat je een 15 – 20 min. laat inwerken of sommige gezichtsmaskers mag je ook een hele nacht zijn werk laten doen. Ideaal om wat self-care in te plannen tijdens je vakantie.

TIP: gezichtsmasker voor een extra hydratatie-boost. Gebruik op wintersport geen peeling mask maar eerder een hyaluron mask of het Foam Mask van HSR.

Geef extra aandacht aan je lippen

Je lippen zijn sowieso extra kwetsbaar vanwege hun dunne huid.

TIP: Kies voor een vettige lippenbalsem met SPF. Gebruik het liefst een lippenbalsem op oliebasis, deze blijft ook goed smeerbaar in vriestemperaturen. Smeer ook regelmatig bij. Kies niet voor waterbasis, als de zon op water schijnt werken de waterdeeltjes als een soort van vergrootglas en maken de zonnestralen sterker. Een goede lippenbalsem is altijd op oliebasis. Vermijd vaseline! Het gaat de huid enkel afsluiten van buitenaf, dat is alles. Dit is geen meerwaarde en gaat de huid niet extra verzorgen.

Onze Body Wave favoriet: de Lipbalm van Babor

Je ogen beschermen

Vergeet je ogen niet, je hebt dan wel een skibril op, maar natuurlijk lang niet altijd. Tijdens de lunchpauze is er niets ontspannender dan te relaxen in het zonnetje. Tijdens deze tussenperiodes heb je vaak je zonne-/skibril niet op. De felle weerkaatsing van de zon in de sneeuw zal de ooglijntjes extra verdiepen, met als gevolg de extra aanmaak van die typische kraaienpootjes.

TIP: Vermijd intensere huidverzorgingsproducten zoals scrubs, peelings en zwaar reinigende maskers tijdens onze wintervakantie zoveel mogelijk. Deze producten nu net even te heftig, zeker wanneer je een hele dag buiten bent.

Onze Body Wave favoriet: Dual eye solution BABOR day/night

Draag aangepaste kledij

Genoeg laagjes en aangepaste kledij dragen heeft een positief effect op de huid. Je lichaam voorkom dat je gaat afkoelen door, als eerste, de haarvaatjes te vernauwen. Hierdoor krijg je ook minder bloedcirculatie in de uiteinden van je lichaam. Wat er ook voor zorgt dat er minder voedingstoffen naar die plaatsen stromen en je dus een schrale doffe huid krijgt.

Als je hoog genoeg gaat kan dit misschien wat onderdrukt worden door de lage luchtdruk. Als je een lage luchtdruk hebt, adem je met dezelfde hoeveelheid lucht minder zuurstof in. Je lichaam past zich aan om meer zuurstof op te nemen. Dit gebeurd door extra aanmaak van rode bloedlichaampjes. Dus eens je terug thuis bent heb je meer rode bloedlichaampjes en wordt alles meer van zuurstof voorzien. Het zogenaamde EPO-effect en als de huid beter doorbloed is gaat ze ook meer stralen. Een natuurlijke glow booster!

Vermijd bevriezing

Kies voor een dagcrème en/of zonnecrème op basis van olie. Een waterbasis crème gaat eerder de huid bevriezen. Het is zelfs zo dat een crème de gevoeligheid van de huid vermindert, het geeft een vals gevoel van veiligheid en je merkt zelfs niet onmiddellijk dat je huid bevriest.

Tip: Verkleurt je huid en ziet het er wit uit? Dan kan je huid bevroren zijn. Ga direct naar binnen en probeer langzaam op te warmen. Drink iets warms of drenk een theedoek in water van 40°C en houd dit tegen de witte plek aan. Wat je in ieder geval niet moet doen: over de huid gaan wrijven of heel dicht bij een open haardvuur gaan zitten. Droge warmte (zoals een haardvuur) kan de huid te snel warm laten worden, waardoor je meer barstjes krijgt en geknapte bloedvaatjes.

Je kan je huid ook extra gaan helpen door producten die huid herstellend werken. Ingrediënten die een positief effect hebben zijn; ceramide, hyaluron en collageen. De Ultimate Repair Cream van Babor is een ideale crème om ‘s avonds voor het slapen aan te brengen, deze werkt heel herstellend door het biogen plant extract dat in die crème zit. De Ceramide Cream is perfect voor overdag: ceramide zitten van nature in de huid. Deze worden minder tot niet meer aangemaakt van zodra we naar de koude temperaturen gaan, vanaf 7°C of kouder. Het voordeel van ceramide is dat ze het vocht vasthouden in de huid.

Bescherm tegen de zon

Het is evident dat je je in de bergen extra moet beschermen tegen de zon. Je zit immers veel dichter bij de zon. Daarnaast weerkaatst deze ook nog eens op de witte sneeuw en door de goede luchtkwaliteit kan de UV-straling veel beter doordringen.

TIP: Gebruik een watervrije zonnecrème op oliebasis, die bevriest minder snel op je gezicht. Een zonnebrandcrème op oliebasis bevat veel vetten, die hierdoor ook veel beter blijven smeren bij lage temperaturen. Smeer meerdere keren per dag en denk ook aan je nek, neus en oren.

Weetje: je huid wordt dikker omdat deze zich wil beschermen zowel tegen de zon als tegen de kou, een extra peeling na een wintersport kan dus zeker geen kwaad.

Bevochtig droge lucht

Je beschermt je huid optimaal tegen het gure weer buiten, maar ook binnen in je hotelkamer kan je je huid een extra hydratatie-boost gebruiken. Want ook die droge, warme kamer droogt jouw huid extra uit. Een beetje zonde van al je inspanningen overdag. Check of er een luchtbevochtiger aanwezig is in de kamer of hang eventueel zelf een bakje met water in de buurt van de verwarming.

Heerlijk douchen

Een lekker hete douche na een dagje kou, kan aanlokkelijk klinken. Maar pas op met een hete douche of bad. Het warme water kan er sneller voor zorgen dat je een droge huid krijgt. En die grote temperatuurverschillen laten je huid nog sneller uitdrogen.

TIP: neem een warme douche en verwen je lichaam met een voedende bodylotion.

Conclusie: geef je huid wat extra aandacht tijdens de sneeuwpret of koude wintermaanden. Een extra hydraterend masker of een ceramide serum gaan je huid nooit kwaad doen. Volg vooral het persoonlijk advies van je schoonheidsspecialiste want elke huid is uniek!

Hydrateer je huid voor én na je skivakantie!

Tijd om actie te nemen:

  • reserveer een gelaatsverzorging
  • ontdek wat jouw huid nu nodig heeft
  • geniet van een aangepaste gelaatsverzorging van één van onze skinexperts
  • ga naar huis met een stralende huid!

Leave a Reply