Skip to main content

Heerlijk toch, dat zonnetje. Een mens knapt er helemaal van op. We worden er goed gezind van door de aanmaak van serotonine (gelukshormoon) en het krachtige anti-oxidant melatonine (slaaphormoon) zorgt voor een goede nachtrust.

Maar er is ook een schaduwzijde door de verschillende soorten stralingen van de zon. Hoe korter de straling, hoe gevaarlijker ze is voor ons lichaam. Beschermen is dus de boodschap.

Onder het moto: kennis is macht wil ik je graag wat meer inzicht geven over de invloed van de zon op de huid. Zo kan jij op een wijze manier de juiste keuze maken in het overaanbod aan zonnecrèmes die voorhanden zijn. Enjoy the summer☀️

Zonlicht heeft heel wat positieve effecten!

Het geeft extra energie door het activeren van de stofwisseling. Hoe meer zonlicht, hoe meer doorbloeding. Een goed doorvoede huid ziet er geweldig uit en straalt. Je huid krijgt een mooi kleurtje. Daarnaast regelt het zonlicht ons dag- en nachtritme door het activeren van het slaaphormoon: melatonine. Ook het gelukshormoon: serotonine wordt geactiveerd. Het immuunsysteem krijgt een positieve boost door de aanmaak van vitamine D.

Uit welke stralen bestaat het zonlicht?

Het lichtspectrum bestaat uit:

 • Blauwlicht – Via de digitale wereld (smartphone, computerscherm …) krijgen we een overaanbod aan blauw licht, dit richt veel schade aan.
 • Infraroodlicht is de warmte van de zon die je voelt. Deze zonnestralen beschadigen onze collageen, elastinevezels en fibroblasten. Deze geven stevigheid aan de huid. Bij beschadiging versnellen we het verouderingsproces van de huid.
 • UVA – De A staat voor Aging dus deze stralen zorgen voor huidveroudering.
 • UVB – De B staat voor Burning – verantwoordelijk voor de verbranding van de huid. Zij zijn tevens de oorzaak van huidkanker.
 • UVC – Zeer sterke straling die wordt tegengehouden door de ozonlaag. Deze kan schade veroorzaken aan de ogen en huid.

Hoe beschermt de huid zichzelf?

Onze huid kan zichzelf beschermen tegen de UVA en UVB stralen. Dit doet ze op twee manieren:

1. het bruin worden van de huid.

Door melaninevorming in de melanocyten, gebeurt ook bij lage bestralingsdosis. Dit is een langzaam proces. De kleurstof wordt pas na twee tot vier dagen zichtbaar aan het huidoppervlak. Het bruin worden van de huid moet het DNA van de huidcellen beschermen tegen beschadigingen. Het legt als het ware een parapluutje over onze cellen heen waardoor deze beter beschermd worden. Dus hoe meer melanine opgeslagen wordt, hoe donkerder de huid wordt.

2. het aanmaken van een dikke hoornlaag.

Door een dikkere hoornlaag kunnen de UV stralen minder snel tot in de diepere lage van onze huid binnendringen.

Deze twee beschermingsmechanismen heeft onze moeder natuur voor ons voorzien.

De Babor cosmeceutical nieuwe zonnelijn biedt 360° huidbescherming aan. 

Deze hight performance lijn beschermt tegen :

 • UVA stralen belangrijk voor anti-aging én
 • UVB stralen voornamelijk gericht om niet te verbranden.
  => Dit doen de meeste zonnecrèmes die er op de markt zijn.

Daarnaast heeft BABOR de zonnelijn extra aangevuld met bescherming op gebied van:

 • IR– door anti-oxidanten toe te voegen: vitamine E en vitamine C zullen beschermen tegen infraroodstralen.

 • Blue Light – digitale straling: energierijk zichtbaar licht = blauw licht.

 • Smog – luchtvervuiling.

 • Oceaanvriendelijk – no nasty-plastics.

 • zonder parfum zodat zij ook geschikt zijn voor de zeer gevoelige huiden.

Hoeveel zonnecrème gebruiken?

Je smeert best zo’n 2 milligram zonnecrème per vierkante cm huidoppervlak. Concreet is dat een goeie theelepel voor het gelaat en een klein shot glaasje voor je lichaam.

Je zal merken dat de Babor zonnecrèmes zeer fluide zijn en dus makkelijk uitsmeren. Door de textuur laten ze ook geen witte waas achter.

Geniet van de zomer en de zon!

Leave a Reply