Skip to main content

Tijdens het volgen van een koolhydraatarm dieet, of ook wel low carb dieet genoemd, schrappen we slechte koolhydraten uit je dieet. Je vervangt koolhydraten door eiwitrijke maaltijden en gezonde vetten. Het low carb is een doeltreffende manier om op een gezonde en relatief snelle manier overtollige kilo’s te verliezen. 

Wat zijn goede en slechte koolhydraten?

Zoals hierboven vermeld, schrappen we enkel de slechte koolhydraten. Daarmee bedoelen we enkelvoudige koolhydraten, beter gekend als snelle suikers. Ze zorgen voor een onstabiele bloedsuikerspiegel en vermoeidheid. Je kent hem wel, de suikerdip. Deze slechte koolhydraten vind je vooral in frisdrank, brood, witte pasta, koekjes, fruit, snoep en in sauzen. 

Goede koolhydraten, de meervoudige koolhydraten, mag je wel blijven eten tijdens het volgen van een low carb dieet. Naast suikers bevatten deze meervoudige koolhydraten belangrijke voedingsstoffen. Denk bijvoorbeeld aan vitamines en mineralen die je lichaam wel nodig heeft. Groenten, peulvruchten, volkoren pasta en noten behoren dus zeker tot je koolhydraten dieet. 🥜

Het zijn ook de slechte koolhydraten dat de ‘dikmakers’ zijn en waar vaak teveel van gegeten wordt.

Wat houdt een koolhydraatarm dieet in?

Je vraagt je waarschijnlijk af wat je mag eten tijdens een koolhydraatarm dieet. Want bij een dieet wordt vaak gedacht aan smaakloze, eentonige en kleine maaltijden. Dat is bij een low carb dieet zeker niet het geval. Je vervangt slechte koolhydraten die je vaak terugvindt in snoep, saus en afhaalmaaltijden door verse maaltijden met natuurlijke ingrediënten. Je mag dus nog steeds genieten van een heerlijke stukje vlees of vis, schaaldieren, eieren, verse groentjes en zelfs een portie yoghurt behoort tot je dieet. 

Het belangrijkste is dat je slechte koolhydraten / snelle suikers en verzadigde vetten vermijd als je de beste resultaten wilt zien bij het volgen van een low carb dieet. 

We lijsten voor je op welke producten je zeker wel, en zeker niet mag eten tijdens het volgen van een koolhydraatarm dieet:

Goede-versus-slechte-koolhydraten

Hoeveel goede koolhydraten mag je eten tijdens een low carb dieet?

Natuurlijk mag je tijdens het volgen van een koolhydraatarm dieet niet onbeperkt veel goede koolhydraten eten. Bij een normaal dieet eet een gemiddelde vrouw ongeveer 210 gram koolhydraten per dag. Dat is 40% van haar dagelijkse calorie inname. Volg je een koolhydraatarm dieet zal je je koolhydraatinname moeten verminderen 110 gram per dag.

De voordelen van koolhydraatarm eten

Veel mensen volgen een koolhydraten dieet met als hoofddoel om gewicht te verliezen. Logisch, want het koolhydraatarm dieet is met die reden zo populair. Toch brengt het dieet naast het verliezen van overtollige kilo’s nog andere fijne voordelen met zich mee: 

  • Door het schrappen van snelle suikers houdt je je bloedglucosespiegel in balans. Je zal dus meer energie hebben en deze beter kunnen verdelen doorheen de dag. Bye bye middagdip.
  • De lagere inname van sucrose en fructose – enkelvoudige suikers die de honger bevorderen – vermindert ook de eetlust.
  • Je hebt geen last van een hongergevoel tijdens het koolhydraten dieet. Bij de verschuiving van koolhydraatverbranding naar vetverbranding voor het vrijmaken van energie, gaat het lichaam in ‘ketose’. Dit gaat gepaard met een onderdrukking van de hongerhormonen en een versterking van verzadigingshormonen.
  • Je behoudt je resultaten op lange termijn. Het koolhydraatarm dieet lijkt eigenlijk heel hard op het dieet van onze voorouders en past dus van nature bij ons lichaam. Daardoor is het ook makkelijker vol te houden onder begeleiding van een arts of diëtist!

Het verschil tussen een koolhydraatarm- en keto dieet

Het verschil tussen een koolhydraatarm- en keto dieet ligt vooral in de hoeveelheid koolhydraten die je mag eten. Bij een koolhydraatarm dieet mag je namelijk nog steeds 110 gram koolhydraten eten. We spreken van een keto dieet als je maximaal 50 gram koolhydraten per dag eet én dat is extreem weinig. 

Daarnaast spelen bij het keto dieet de vetten ook een grote rol. Het keto dieet is rijk aan vetten en arm aan koolhydraten. Veel noten, olie, boter, kaas… wat tijdens een koolhydraatarm dieet niet het geval is. Lees meer over het verschil tussen een koolhydraat-arm en een ketodieet. 

Afvallen met een koolhydraatarm dieet onder begeleiding van een diëtiste met het Pimp Ypur Health-traject

Een koolhydraatarm dieet kan je best volgen onder de professionele begeleiding van een diëtiste. Bij Body Wave Antwerpen houden we niet enkel rekening met je body, maar ook met je mind. Want een gezonde levensstijl begint met een gezonde relatie met jezelf.  

Tijdens het Pimp Your Health-traject gaan we samen op zoek naar haalbare doelstellingen om jouw zelfvertrouwen en positieve mindset helemaal terug te winnen. Zo zorgen we voor een gezonde geest in een gezond lichaam.

In de verschillende fasen van het voedingsprogramma, bekijken we stap voor stap wat haalbaar is voor JOU. Het is geen vast traject met strikte regeltjes en zwart-wit denken, maar een gezondere levensstijl met de onmisbare genotsmomenten. Samen gaan we tijdens een aantal maanden traject op zoek naar balans, zodat jij terug vat krijgt op je eetpatroon. Zo creëer jij een stressloze relatie met voeding.

Boek nu jouw intake consult
Afslanken

Koolhydraatarme recepten die je vandaag nog kan maken

Ei-bacon muffins

Portie: 1

Ingrediënten:

  • 3 plakken bacon
  • 3 eieren
  • 1/2 rode paprika of rode puntpaprika (verteert gemakkelijker)
  • 1 lente-ui
  • Peper

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden celcius
  2. Snij de paprika in kleine blokjes en de lente-ui in ringetjes
  3. Houd het witte en groene deel van de lente-ui apart
  4. Neem een muffinvorm en bekleed 3 vormpjes met een plak bacon
  5. Breek boven iedere vorm een ei en kluts licht los
  6. Strooi de paprikablokjes en het witte deel van de lente-ui over de vormpjes
  7. Bak de muffins 25 – 30min.
  8. Werk af met zwarte peper naar smaak en het groene gedeelte van de lente-ui.

Variatietip: Vervang de plakken bacon door hamblokjes. 

Bloemkooltaboulé met gekookt eitje

Portie: 2

Ingrediënten:

  • 2 eieren 
  • 1,5 lente-ui
  • 1/2 bloemkool
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 komkommer
  • 1,5 el fijngesneden bladpeterselie
  • 1 el fijngesneden munt
  • 1 koffielepel ras-el-hanout
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereiding:

  1. Kook de eieren in 10 minuten hard. Spoel ze onder koud water, pel en halveer. Verdeel de bloemkool in roosjes en mix ze fijn in de blender. Snipper de lente-ui in ringen.
  2. Verhit olie in een wok en fruit er de lente-ui in. Voeg de bloemkool toe en schep 1 minuut om. Kruid met de ras-el-hanout, peper en zout en schep nog 5 minuten om. Zet opzij en laat afkoelen.
  3. Spoel de komkommer en snij in partjes. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snij in partjes. Spoel de tomaten, verwijder de pitjes en snij het vruchtvlees in blokjes. Schep de groenten onder de geroerbakte bloemkoolcouscous. 
  4. Verdeel de bloemkooltabouleh over borden en leg er telkens een eitje bij. Werk eventueel af met extra takjes munt. 

Cannelloni van courgette:

Portie: 2 personen

Ingrediënten:

  • 2 courgetten
  • 200ml homemade tomatensaus of passata
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 250g rundsgehakt 
  • 30g (of 2 eetlepels) milner 20+ naturel smeerkaas
  • 20g verse basilicum 
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Peper en zeezout

Bereiding:

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en zet een ovenschaal klaar. Snijd de courgetten in plakken van ½ cm dik. Gril de plakken aan beide zijden beetgaar in een grill- of koekenpan, of onder de grill van de oven. Je moet ongeveer 14 rolletjes kunnen maken.
  2. Snijd de ui in blokjes en pers het teentje look. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe aan een pan op middelhoog vuur. Bak de ui en look 2 minuten tot ze glazig zijn en de geuren goed vrijkomen. Voeg vervolgens het rundsgehakt toe. Bak het geheel tot het gehakt bruin kleurt.
  3. Versnipper de basilicumblaadjes in grove stukken.
  4. Haal de pan van het vuur, voeg de Milner 20+ toe en meng. Kruid af met de verse basilicum, peper en zout.
  5. Verdeel de gehaktvulling over de plakken courgetten en rol ze vanaf de korte kant op. Maak zo ongeveer 14 rolletjes. Leg de cannelloni met de naad naar beneden naast elkaar in de ovenschaal. Bak 10-15 minuten of tot ze goed gaar zijn.
  6. Verwarm ondertussen de tomatensaus in een pannetje.
  7. Verdeel de cannelloni over de borden en werk af met de tomatensaus.

Variatietip: Maak de cannelloni eens met aubergine ipv courgette. 

Leave a Reply