Skip to main content

Wat is het ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet is een hoog vet – laag koolhydraat-dieet waarbij er een hoge inname is van vetten en een zeer lage inname van koolhydraten. Per dag eet je tussen 20 à 50g koolhydraten, wat extreem weinig is. De hoeveelheid van 20g koolhydraten komt overeen met één bruine boterham met confituur terwijl 50g overeen komt met twee bruine boterhammen met confituur. Tijdens het ketogeen dieet wordt 75% van de energievoorziening door vetten geleverd, wat extreem hoog ligt. In een gezond voedingspatroon leveren vetten 30-35% van de dagelijkse energievoorziening. We kunnen dus stellen dat de vetinname tijdens dit dieet toch wel heel hoog ligt. De resterende 25% wordt geleverd door eiwitten en koolhydraten. 

Wat is het low carb dieet?

Tijdens het low carb of koolhydraatarme dieet worden koolhydraten beperkt met een totaal inname van maximum 110g koolhydraten per dag. Deze hoeveelheid koolhydraten komt overeen met 4 bruine boterhammen met confituur, 200g aardappelen of 2 stukken fruit per dag. De resterende energie-inname gebeurd via eiwit- en vetrijke voeding zoals vlees, vis, eieren, melkproducten, noten en zaden, olie, … Door minder koolhydraten te eten ligt de energie-inname lager, op voorwaarde dat er niet meer vetten worden ingenomen. Er zal dus enkel gewenst gewichtsverlies optreden indien er minder calorieën geconsumeerd worden. Hoe realiseer je dit? Door bij voorkeur veel groenten te voorzien in je eetpatroon aangevuld met magere eiwitbronnen.

Het grote verschil tussen beide diëten

Bij het ketogeen dieet eet je maximum 50g koolhydraten per dag terwijl een koolhydraatarm dieet maximum 110g koolhydraten per dag toelaat. Daarnaast is het ketogeen dieet véél hoger in vetten ten opzichte van het low carb dieet.

Wanneer kiezen voor een ketogeen dieet?

Dit dieet is oorspronkelijk opgesteld voor mensen met epilepsie. De ketonen die ontstaan tijdens het dieet zorgen niet enkel voor energie in de hersenen maar hebben ook anti-epileptische eigenschappen. Na het volgen van dit dieet zijn epilepsie patiënten soms vrij van aanvallen of zijn het aantal aanvallen sterk afgenomen. 

Waarom wordt dit dieet gebruikt voor gewichtsverlies?

 • Er wordt minder insuline aangemaakt waardoor het glucosespiegel beter in balans wordt gehouden
 • Door de iets hogere eiwitinname is er een verminderd hongergevoel
 • Ketonen onderdrukken het hongergevoel
 • Het hongerhormoon gherline wordt minder aangemaakt
 • De lever gaat vetten gebruiken voor het vormen van ketonen waardoor er minder vetopslag is

Wanneer kiezen voor een low carb dieet?

Er zijn 2 indicaties waarbij het interessant is om tijdelijk het low carb dieet te volgen:

 1. Diabetes type 2: Diabetespatiënten krijgen de voorkeur gezonde voeding te eten zoals groenten, volkoren granen, fruit, noten en peulvruchten. Het wordt individueel bepaald of een patiënt al dan niet een verlaagde koolhydraat-inname moet voorzien. Dit is sterk afhankelijk van het medisch dossier van deze persoon. Een koolhydraatarm dieet kan een gunstig effect hebben op de bloedsuikerspiegel, bloeddruk en cholesterol.
 2. Vermageren: Het gewichtsverlies van dit dieet zou tot stand komen door een verminderde eetlust. Dit heeft 3 redenen:
 • Meer eiwitten in dit dieet zorgen voor een hoger verzadigingsgevoel.
 • Bij de verschuiving van de koolhydraat- naar vetverbranding voor het vrijmaken van energie, gaat het lichaam in ‘ketose’. Dit gaat gepaard met een vermindering van de hongerhormonen en een toename van verzadigingshormonen.
 • De lagere inname van sucrose en fructose vermindert de eetlust

De voor- en nadelen van een low carb dieet

Een voordeel van het dieet is dat het minder suikers aanbrengt. Hier spreken we vooral over toegevoegde suikers en geraffineerde suikers die we terugvinden in snoep, frisdrank en witte graanproducten. Maar het dieet heeft ook enkele nadelen:

 • Er kan spierafbraak optreden indien er niet voldoende aandacht besteed wordt aan de eiwitinname. 
 • Een tekort aan mineralen zoals ijzer, magnesium, foliumzuur en thiamine kan optreden. Deze mineralen vinden we vooral terug in koolhydraatbronnen. 
 • Veel mensen beginnen er alleen aan terwijl deskundig en wetenschappelijk onderbouwd advies zeker noodzakelijk is tijdens dit dieet. Raadpleeg dus steeds een arts of diëtiste. 

Low carb of ketodieet onder begeleiding van een diëtiste

Een koolhydraatarm dieet kan je best volgen onder de professionele begeleiding van een diëtiste. Bij Body Wave Antwerpen houden we niet enkel rekening met je body, maar ook met je mind. Want een gezonde levensstijl begint met een gezonde relatie met jezelf. Maak vrijblijvend een afspraak voor meer uitleg of boek een Food & Fit Scan. Zo leer je jezelf kennen en weet je hoe je er momenteel voorstaat. 

Tijdens het Pimp Your Health gezondheidstraject gaan we samen op zoek naar haalbare doelstellingen om jouw zelfvertrouwen en positieve mindset helemaal terug te winnen. Zo zorgen we voor een gezonde geest in een gezond lichaam.

In de verschillende fasen van het voedingsprogramma, bekijken we stap voor stap wat haalbaar is voor JOU. Het is geen vast traject met strikte regeltjes en zwart-wit denken, maar een gezondere levensstijl met de onmisbare genotsmomenten. Samen gaan we tijdens een aantal maanden op zoek naar balans, zodat jij terug vat krijgt op je eetpatroon. Zo creëer jij een stressloze relatie met voeding. 

Boek nu jouw intake consult
Afslanken

Een heerlijk receptje dat je vandaag nog kan maken

Salade met geroosterde kikkererwten en sesam-honing dressing (low carb dieet)

Portie: 2

Ingrediënten:

Voor de salade:

 • 200g kikkererwten
 • 200g broccoli 
 • 1 tl gerookt paprikapoeder
 • 100g veldsla
 • 10g verse dille
 • 20g verse bieslook
 • 1 avocado
 • 100g feta

Voor de sesam-honing dressing:

 • 2 el olijfolie
 • 1 tl honing
 • 1 el tahin
 • sap van 1/2 citroen
 • 1 tl mosterd
 • 1 tl appelazijn 

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Giet de kikkererwten af en spoel ze onder koud stromend water. Doe de broccoli roosjes en kikkererwten in een kom. Voeg een scheut olijfolie, paprikapoeder en een snuf zout toe en meng goed.
 3. Verspreid de kikkererwten en broccoli op de bakplaat en zet gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven. 
 4. Meng ondertussen de ingrediënten voor de dressing. Voeg naar smaak extra peper en/of zout toe.
 5. Verdeel de veldsla over twee borden. Snijd de dille en bieslook fijn en de avocado in plakken. Verkruimel de feta en verdeel het kikkererwten-broccoli mengsel over de salade. Werk af met de verse kruiden, feta, avocado en dressing.

Leave a Reply